Havuz Bakım Onarım İşleri

Havuz Bakım Onarım İşleri
Havuz Bakım Onarım İşleri

Yüzme havuzu bakımı.
Tüm dünyadaki havuz sahipleri havuzları konusunda benzer sorunlarla karşılaşmaktadırlar. Örneğin yüzme havuzum yosunlardan yeşerdi, gözlerim yanıyor, havuz suyu çok bulanık, klorun sağlığa zaralı olduğunu basından öğrendim ve havuzumdaki klor kokusu beni rahatsız ediyor vs. . . Bu ve buna benzer sorunların çözümlerini bu sayfalarda detayları ile bulabilirsiniz.
Su tahlilleri, havuzda dengeli su oluşturulması ve genel havuz bakımı ile ilgili adım adım rehberler ile mutlu ve sorunsuz bir havuza kolayca sahip olabilirsiniz. İşinizi kolaylaştırmak amacı ile sizin için yarattığımız hesap makinaları ile ihtiyacınız olan kimyasalları tespitedebilir ve havuzunuzun hacminide hesaplayabilirsiniz.
Yosun, bulanık su, havuz hastalıkları ve klor sorunları gibi konuları kapsayan bilgiler havuz sahipleri, bakıcıları ve tüm yüzücülere sorunları tespit etmek ve çözmek için yararlı olacaktır.
Pool Wizard; havuz bakımınızı ve kimya giderlerinizi (klor, yosun önleyici ve çöktürücüyü) çok azaltan, doğal minerallerle çalışan, patentli bir dezenfeksiyon aletidir. Pool Wizard ile havuzda asla birdaha yosun olmaz. En dayanıklı olan siyah yosunu bile tamamen öldürür ve tekrar üremesine engel olur. Hiç bakım istemeden mantar ve mikrobuda yok eder.
Eğer sıkca sorulan sorular bölümümüzde sorununuzla ilgili cevapları bulamıyorsanız hızlı ve profesyonel yardım için uzmanlarımıza e-posta atabilirsiniz veya iletişim formunu doldurarak gönderebilirsiniz. Türkiye çapında havuz danışmanlık hizmetimizden faydalanabilirsiniz.
Havuz terminolojisi ile ilgili anlamadığınız kelimeleri havuz sözlüğümüzden bulabilirsiniz.
Mutlu Pool Wizard kullanıcıların referansları bölümüne göz atmanızı tavsiye ederiz. Yüzme havuzları ve havuz bakımı ile ilgili diger web sayfalarınada bakabilirsiniz.
Şu anda sadece İngilizce olan Swimming Pool Forum dan yüzme havuzları, havuz sorunları ve çözümleri bulabilirsiniz.
Pek yakında klorsuz havuz bakımı ile ilgili geniş bilgiler bu sayfalarda yer alacaktır. İstanbul için yeni bir havuz rehberi ve havuzlar ile ilgili bilgi sitesi yolda.
 

Yosun, yeşermesi ve havuzun yeşilliği

Yosun en sık görülen havuz sorunudur. Sağlığa zararı olmamasına karşın, havuza pis ve çirkin görünüm verirler. Yosun ailesi çok geniştir; 21,000'den fazla tür bulunmaktadır. Bunların yalnız küçük bir kısmı havuzlarda bulunur.
Hastalığa neden olmamasına karşın, sağlığı tehdit eden bakterilerin ve mikropların üremesi için ideal bir ortamı yaratırlar. Yosun aslında bir bitkidir ve güneş ışınlarından karbondioksit kullanarak beslenip büyürler. Onun ürettiği şekerler bakterilerin çoğalması için iyi bir güç kaynağıdır. Aynı zamanda klor yosuna karşı mücadele ederek kendini zayıflatıp tüketir. Bunun sonucu pH'ın yükselmesi ve yüksek pH'larda kalan klorun etkisi daha da azalır.
Yosunun kontrolsuz çoğalması havuzu bulandırır, suyu yeşile döndürür, havuzun zeminini kayganlaştırır ve pis kokulara neden olabilir. Ayrıca havuzun yüzeylerine lekeler yapabilir.

Nereden ve nasıl gelir?

Yosun kuruduğunda, mantar gibi toz şeklinde sporlar havaya uçar. Bir tanesi suya düştüğü anda canlanıp çoğalmaya başlar. Eğer havuzda klor (az da olsa ) varsa suya düşen sporlar ölür ve havuz temiz kalır. Ama havuz klordan yoksun kalırsa (birkaç saatliğine bile) yosun hızlı bir şekilde üreyip çoğalır.

Önlem

Önlemek her zaman çözmekten daha kolay ve daha iyidir. Sık sık su tahlilleri yapıp, suyun dengesini koruyarak yosun önlenebilir. Tabii ki havuzda klor varsa ... Yosun önlemek için 0.3mg/L klor yeterlidir; yosun üremeye başladıktan sonra 3.0mg/L klor ancak yosunu eritip yok edebilir.

Çözüm

Yosun sorunu olan havuzun düzeltilmesi için hayli çok klor ve yosun ilacı lazım olur. Klor şoklaması ile birlikte yosun öldürücü havuza ilave edildiğinde birkaç gün içerisinde havuz düzelebilir. Havuzun yüzeyleri fırçalanarak, yumuşamış yosunun zeminlerden çıkarılması gereklidir. Yosunun tamamen yok olduğundan emin olana kadar klorun seviyesi yüksek tutulmalıdır.
Pool Wizard gibi mineral arındırıcılar yosunu yok edip tekrar üremesini engeller (birkaç günlük klorsuz ortamında bile).

Yosun çeşitleri

Havuzlarda yosunu renginden tanırız. En yaygın ve yok etmesi en kolay olanı yeşil yosundur. Aynı zamanda en hızlı üreyen türüdür.
Siyah yosun ile mücadele etmek çok zordur. Bunun nedeni de yosunun üst üste tabaka şeklinde kalınlaşması ve sıvalar yada derz aralarında kendini gömmesidir. Havuza ilave edilen kimyasallar üst tabakayı öldürür ama bu ölen hücreleri alt tabaka için koruyucu kalkan olarak yapışık kalır. Siyah yosunu yok etmek için sık sık fırçalamak gerekir.

Eğer yüzücüler yanan gözler, yanan burun veya kuru kaşınan ciltten yakınıyorlarsa, havuz suyunun dengesinde sorun var demektir.
Havuz suyundan yanan gözler
 
Olasılık nedenleri aşağıdaki listededir:
  • pH yüksek veya düşük;
  • toplam alkalinite düşük;
  • kalsiyum sertliği yüksek.
Bu parametreleri test edip istenilen seviyelerine getirdiğinizde, sorununuz ortadan kalkar.

Klorun etkisi

Tavsiye edilen seviyelerde bile, klor; gözleri yakar, cildi kurutur ve yüzücüleri rahatsız edebilir. Daha az klor kullanarak dezenfeksiyonu tam olarak yapması için bir mineral arındırma sistemi tavsiye edilir (örn. Pool Wizard). Böyle bir alet ile birlikte kullanılan klor miktarı %75'e kadar azalıp hem yüzücüleri hemde cebinizi rahatlatır.

Bulanık havuz suyu

Havuzunuz berraklığını kaybetiğinde cazibesi de yok olur. İlk adım sorunun nedenini tespit etmektir. Nedenini öğrendikten sonra çözüm bulmak daha kolay olur.

Nedenleri

  • pH yüksek;
  • toplam alkalinite yüksek;
  • stabilizatör yüksek;
  • klor seviyesi düşük;
  • kalsiyum sertliği yüksek;
  • toplam çözünmüş maddeler (TDS) yüksek;
  • fazla metaller (renkli su);
  • yosun;
  • filtrenin temizlenme, bakım veya servis ihtiyacı;
  • fazla mikroskopik yabancı maddeler.
Önce suyun tahlillerini yapıp, sorunun ne olduğunu öğrenmek gerekir. Sebebini bulduktan sonra gerekli sayfadan daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Yüzme havuzlarında klor kokuları

Sık sık bize gelen şikayetlerden biride, "Havuzumda klor kokusu çok ama su temiz ve berrak değil" dir. Aslında havuzun etrafında klor kokuları varsa, büyük ihtimalle suda serbest klor yetmediğinden dolayıdır.
Normal klor seviyelerinde su fazla klor kokmaz. Klor az olduğunda tam etkisini göstermeden amonyaklara bağlı kalır. Bu bağlı klorun dezenfekte potansiyeli çok düşük olup, sağlığımızı tehdit eden bir komplekstir.

Amonyaklar

Suda bulunan amonyak (NH3) ter ve idrar ile yüzücülerden gelir. Diğer azot içeren organik maddeler de aynı sonuca sebep olurlar.

Kloraminler

Amonyak veya azot serbest klor ile etkileştiğinde meydana gelen kloraminler (halojenmetanlar) vardır. Bunlar bağlı klor olarak bilinir ve astım, kanser gibi hastalıklara yol açan maddelerdir. Ayrıca kloraminler yüzücülerin gözlerini yakar, derilerini ve saçlarını kurutur.

Çözüm

Klor şoklaması ile bağlı klorun işlevi tamamlanıp, kloraminler yok edilir. Bunu teyit etmek için serbest klor ve toplam klor ölçtüğünüzde aradaki (bağlı klor) farkı sıfır veya çok düşük olmalıdır.
  Bağlı klor = Toplam klor - Serbest klor
Tavsiye edilen bağlı klor değeri, serbest klorun değerinin yarısından az olmalıdır.

Klorsuz dezenfekte ediciler

Ülkemize henüz ulaşmayan klorsuz dezenfekte ediciler yurt dışında yaygınlaşmaya başladı. Bunlar klorun yerine kullanmak üzere imal edilmiş olup, havuz sahipleri klordan tamamen kurtulmuştur. Bu kimyasallar yukarıdaki sorunu yaratmazlar.

Yüzme havuzu su tahlilleri

Havuzun görselliği bize suyunun durumu ile ilgili ipucu verir. Fakat havuzda istenilmeyen mikroplar gözle görülmediği için, sık sık suyun tahlilleri yapılmalıdır.
Ana tahlil sonuçlarının suyun durumunun en iyi göstergesi olduğu kabul edilir. Tahlillerin sıklığı; doldurma suyunun kalitesi, çevre etkileri ve kullanıma bağlı olarak değişebilir. Özel villa havuzu için haftada bir kez test etmek yeterlidir. Halka açık kalabalık bir havuz için, günde üç kez tahlil edilmelidir.
Bazı su tahlilleri aylık veya daha az yapılabilir. Bunlar havuzun durumu, doldurma suyunun kalitesi ve/ veya kullanılan kimyasallar ve ilaçlara bağlıdır.

Test kitler

Kaliteli bir test kit pahalı olmayıp, bize doğru sonuçları verdiği için bize tassaruf sağlayandır. Önerilen kitler haplı olanlardır. Sıvı kullanan test kitler hem daha az hassas olup zehirli maddeleri içermektedirler.
Hapların ömürleri sınırlıdır; bu yüzden tarihi geçmiş olan hapları kullanmayınız. Taze haplar daha iyi ve daha sağlıklı sonuçları verir.
Test kitler ve hapları güneş ve ısıdan korunmalıdır ve bütün ilaçlar gibi çocuklardan uzak bir yerde saklanmalıdır.
Tahliller güneş ışığında yapılır. Başlamadan önce ve bittikten sonra hazneler iyice çalkalanmalıdır. İlaçlı su tercihen havuza değil, başka yere atılır.

Ana testler

Yukarıda açıklandığı gibi, tahlillerin sıklığı birkaç faktöre bağlıdır. Bu testler en az haftada bir yapılabileceği gibi, günde beş keze kadar da yapılabilir.
  • pH;
  • klor.

İkincil testler

Bu testler en az üç ayda bir, tercihen ayda birden daha sık yapılmalıdır.
  • Toplam Alkalinite;
  • Kalsiyum Sertliği;
  • Stabilizatör - siyanürik asit;
  • TDS - Toplam çözünmüş Maddeler.

İhtiyaca bağlı testler

Eğer doldurma suyunuz iyi ve kaliteli ise, büyük ihtimalle metaller ile sorunlar yaşayamazsınız. Metallerin suyunuzda bulunduğundan şüpheniz varsa, demir ve bakır için tahliller yaptırılabilir. Daha nadir olarak mangan ve diğer metaller de suda bulunup, sorun yaratabilirler.

Havuz hesaplamaları

Sizin için hazırladığımız hesap makinaları sayesinde, havuzda kimyasallar ile ilgili tahminleri ortadan kaldırdık. Zamanla bu hesaplara ilaveler yaparak daha geniş hizmeti size sunmaktan memnun oluruz.

Pool Wizard

Pool Wizard patentli bir havuz arındırma aletidir. Doğal mineral gümüş, bakır ve çinko kompleksleri içeren plastik bir kafeste uygulamaya hazır olarak sunulur. Bu mineral alaşımı; yosun, mikrop, virüs, mantar ve her tür tek hücreli yabancı organik maddelere karşı yok edici karakteristiklere sahiptir.
Pool Wizard'ın içeriği tek hücreli canlılara karşı ölümcül etkisi bilimsel yollarla kesin olarak tespit edilmiştir. Çok hücrelilere karşı hiç bir etkisi yoktur.

Tarihçesi

Pool Wizard, özel formülüyle Güney Afrika'da 1983'ten beri üretilmektedir. Bu ürün ABD'de, Avrupa'da, Avustralya'da ve Güney Afrika'da yaygın olarak güvenle kullanılmaktadır.
1975'ten beri, hem NASA hem de Sovyetler Birliği tarafından uzay yolculuklarında kullanılan atık suyu, içme suyuna dönüştüren cihazlarda da aynı malzemeler kullanılmıştır.

Sağlık

Ciltten emilmez, ama yüzerken su yutmamak mümkün değildir. Pool Wizard'ın içerdiği maddeler, ABD'nin EPA içme su kriterlerine göre uygundur. Bir vitamin hapın içerdiği kadar bakırı havuzdan almak için, 4-5 litre su yutmak gerekir.

Tasarruf

Pool Wizard kullanıldığı taktirde, klorun kullanımını %75'e kadar azaltır. Yosun öldürücüler veya önleyiciler kullanmak gerekmez. Ayrıca çöktürücülerde kullanılmaz. Buna bağlı olarak pH düşürücünün kullanımı da azalır.
Düşük konsantrasyon klor, ölen yabancı hücrelerin oksitlenmesi için hala gereklidir.

Uygulama

Pool Wizard mineral arındırma aleti pompanın ön filtresine yerleştirilir. Birkaç saat içerisinde; aktif mineraller havuzda tamamen çözülmüş olup, havuzdaki tek hücreli canlılara karşı etkisini göstermeye başlar.
Bu aktif doğal mineraller tükenmez, yok olmaz ve suda bulunduğu müddetçe etkisini sürdürür. Devamlılığının sağlaması için, pompanın aralıkla çalıştırılması gereklidir.
Ters yikama ile ayda ortalama havuz suyunun %5'i atılır. Böylece aktif mineraller de atılmış olacağından, 8 - 9 ayda bir aktif mineral ilavesi yapılması gereklidir. Aletin ömrü 3 yıldır.
Her 60 m3 havuz suyuna bir aktif mineral aleti uygulanır.


Detaylı bilgi için lütfen irtibata geçin 
Lokman KARA:+9 0532 344 1223 
              Gsm: +9 0533 332 8153
fax : 0232 743 2335
mail:karamyapi@hotmail.com 
www.karamyapi.com




Bilimsel bulgular

•  "Ölümcül olan Lejyoner Hastalığına yol açan Legionella pneumophila 0.20 mg/L bakır ve 0.02 mg/L gümüş, 0.20 mg/L klora eklendiğinde, klorun tek başında karşılaştığından yaklaşık 100 kez daha hızlı öldürüldü. Legionella yüksek düzey klora bile dirençli." (Professor Charles P. Gerba, Department of Microbiology, University of Arizona)
•  "İki farklı kimya beraber kullanıldığında daha iyi arındırma sağlayabilir. İlk madde mikroorganizmanın hücresine zarar verip öldürür, ikincisi ise nükleik asitini yok eder. Bu ikili arındırma daha düşük konsentrasyonda olmasına karşın, daha etkili kılınabilir." (G. R. Taylor, Surrey University)
•  "Eğer havuz suyunda bakır ve gümüş iyonlar bulunuyor ise, havuzda 0.10 mg/L klor çok etkili olur." (University of Arizona)
•  "Aydınlatıcı araştırmalara göre, gümüş modern tıbbın bir mücizesi olarak nitelendiriliyor. Bir antibiyotik belki altı farklı hastalık organizmalarını yok eder, fakat gümüş 650 tanesini yok eder. Üstelik, gümüş neredeyse zararsızdır. Öncü gümüş araştırmacı Dr Harry Margraf'a göre: 'Gümüş, sahip olduğumuz en iyi mikrop savaşçısıdır.' " ("Our Mightiest Germ Fighter"; Science Digest, 78)
•  "Çok sayıda bağımsız testlerde; gümüşün suda bakterileri anında öldürüp, uzun süre suyun saflığını koruduğunu göstermiştir." ("Tests Show Silver Best Water Purifier"; The Silver Institute Letter, 76)
•  Hem NASA'nın hem de Sovyetler Birliği'nin uzay proğramlarının uzay uçuşlarında bakır ve gümüş sistemleri içme suyu arındırmak ve geri kazanmak için kullanır. ("Winged-Ferry to Shuttle Between Earth and Space"; The Silver Institute Letter, 76)
•  "En etkili arındırma denemesi Nebraska'da 76 tonluk bir havuzda 1976 yılında yapıldı. Suda hiçbir arındırma maddesi yokken, 190 litre atık lağım suyu havuza konuldu. E. Coli hücrelerin konsentrasyonu tehlikeli boyutlarda 100 mililitrede suda 7,000 tane idi. Havuzun suyu arındırması için gümüş iceren bir tanktan pompalandı. Üç saat içerisinde hiçbir E. Coli rastlanmadı ve gümüşün düzeyi yalnız 3.2 µg/L (bir milyarda 3.2) idi. " ("Silver Guards Good Health:'; The Silver Institute Letter, 75)
•  "Pennsylvania'daki Allegheny İlçe Sağlık Bakanlığı günde 23 kg klorla arındırılan 576 tonluk bir havuzda deney yaptı. Yüzme mevsimi için gümüş kullanan bir sistem, klorinatörin yerinde kuruldu. İlçe Sağlık Bakanlığı günde 50'ye kadar numune alıp, gümüşün sudaki konsentrasyonu ölçüp 20 µg/L (0.02 mg/L) tutarlı olarak buldu. İki mevsim boyunca havuz bakterisiz kaldı. Bunun dışında, klor düzeyleri 700 µg/L (0.7 mg/L) olan 30 havuzdan alınan 65 numune, mililitrede ortalama 1.3 pseudomonas ve 7.3 staph hücreleri bulundu." ("Silver Carbon Filter Purifies Swimming Pool"; The Silver Institute Letter, 73)
•  "Gümüş-bakır sistemleri; klor olsun yada olmasın, çocuk felci virüsü gibi enterik (bağırsaksal) virüsleri etkisiz hale getirir. Havuzlarda bu tür hastalıkları kontrol altına almak için böyle sistemlerden yararlanılabilir." (Professor Charles P. Gerba, Department of Microbiology, University of Arizona)



Detaylı bilgi için lütfen irtibata geçin 
Lokman KARA:+9 0532 344 1223 
              Gsm: +9 0533 332 8153
fax : 0232 743 2335
mail:karamyapi@hotmail.com 
www.karamyapi.com

0 yorum: