Granit ve mermer işleri

Granit ve mermer işleri
Granit ve mermer işleri





Mermer nedir?
Mermer, metomorfizma olayı sonucunda kalker ve dolomitik kalkerlerin yeniden kristalleşmesiyle meydana gelmiş bileşimdir. Bileşimlerinin% 90-98'i CaCO3'ten (Kalsiyum karbonat) oluşmaktadır. Düşük oranda MgCO3 (Magnezyum karbonat) içermektedir. CaCO3 kristallerinden Oluşan mermerlerde esas mineral "Kalsit" tir.

Aynı zamanda az miktarda silis, silika, Feldspat, demiroksit, mika, fluorin ve organik maddeler bulunabilir. Renkleri genellikle beyaz ve grimsidir. Fakat yabancı maddeler nedeniyle sarı, pembe, kırmızı, mavimtırak, esmerimsi ve siyah gibi renklerde de olabilirler. Mikroskop altında incelendiğinde, birbirine iyice kenetlenmiş "Kalsit Kristalleri" nden oluştuğu görülür.

Endüstriyel anlamda "mermer"; kesilip taş mermer olarak kabul edilmektedir onu cins parlatılabilen. Taşın cinsi ve içeriği ne olursa olsun büyük ebatta blok elde edilebilme, kesilme ve cilalanma gibi özellikler göstermesi, o Taşın mermer olarak kabul edilmesine Kafi gelmektedir. Bunlardan granit, diyabaz, lösitli siyenit, fanolit ve serpantinler gibi magmadan Türeyen kayaçlar da bu suretle mermer tanımının içine girmektedir.

5 Haziran 2004 tarihli ve 25.483 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Maden Kanununda Mermer; II. Grup MADENLER; Mermer, Dekoratif taşlar, Traverten, Kalker, Dolomit, Kalsit, Granit, Siyenit, Andezit, Bazalt ve benzeri taşlar içerisinde yer almaktadır.

Granit Modellerimiz.
Granit mermer neden gerekli?
Dünya Granit Üretimi
Dünya genelinde granitlerin yapı ve dekorasyon malzemesi olarak kullanılmaya başlanması dünya granit Üretiminin artmasına neden olmuştur. Özellikle son on yılda görülen artış, kazanım ve işleme teknolojisindeki gelişmelere paralellik göstermektedir. Giderek daha mükemmel hale getirilen işleme teknikleri ile taş, kolay ve ekonomik olarak istenen şekilde işlenmekte ve yeni kullanım alanları bulmaktadır.
Granitten malzemelerin mimar ve Tasarımcılar tarafından daha fazla tercih edilmesi dünyadaki tüketici sayısının artmasına neden olmuştur. Önemli ölçüde düşen piyasa fiyatları, ekolojik ve estetik Görünümlü malzemelere olan ilginin artması da Tüketimin artmasına yardımcı olmuştur. Uzmanlar gelecek yıllarda bu gelişmenin süreceği tahmininde bulunmaktadırlar.
Dünya granit rezervleri incelendiğinde Alp - Himalaya Kuşağı içinde kalan Portekiz, İspanya, İtalya, Yunanistan, Türkiye, İran, Pakistan gibi ülkelerde Karbonatlı kayaç (mermer, kireçtaşı, traverten ve Oniks) rezervlerinin fazla olduğu görülmektedir. İspanya, Norveç, Finlandiya, Ukrayna, Rusya, Pakistan, Hindistan, Çin, Brezilya ve Güney Afrika'da ise işletilebilir magmatik kayaç (sert taş) rezervlerinin yoğunlaştığı dikkati çekmektedir.
Dünya Granit Üretiminde ilk 10 Ülke
1. Çin (% 23,5)
2. Hindistan (% 11,7)
3. İtalya (% 8,8)
4. İspanya (% 7,4)
5. Iran (% 6,5)
6. Türkiye (% 5,6)
7. Brezilya (% 5,3)
8. Mısır (% 3,8)
9. Portekiz (% 2,9)
10. ABD (% 2,8)
11. Diğerleri (% 21,7)
Ülke SIRALAMASINDA üretimin% 23,5 'ini gerçeklestiren Çin ilk sırada yer almaktadır tarihinde Dünya granit üretiminde ilk. Hindistan, İtalya, İspanya, İran ve Türkiye bu ülkeyi takip etmiştir. Dünya üretiminde Asya kıtasında Çin, Avrupa kıtasında ise Türkiye'nin gelişimi dikkat çekici düzeydedir. Üretim kıtalara göre değerlendirildiğinde Asya% 44'lük değerle ilk sırada yer Alırken Avrupa% 42 ile ikinci sırada yer almıştır. Asya kıtasında başta Çin olmak üzere, Hindistan, İran önemli üretim potansiyeline sahip olan ülkelerdir. Avrupa kıtasında ise İtalya, İspanya, Türkiye ve Portekiz granit üretiminde ve ticaretinde söz sahibi ülkeler arasındadır.







Detaylı bilgi için lütfen irtibata geçin 
Lokman KARA:+9 0532 344 1223 
fax : 0232 743 2335

              Gsm: +9 0533 332 8153
mail:karamyapi@hotmail.com 

0 yorum: