Ev tamir ve Tadilat İşleri


Anahtar Teslim Tadilat işleri
Bir inşaatta temelden çatıya aşağı yukarı 45 ayrı ekip çalışması yapılır.

Bu ekiplerin her birinin yaptığı iş bir diğerine bağlıdır.
İster küçük bir apartman dairesi, isterseniz bir malikane yapın, iş programı yapmadan sağlıklı ve gerçekçi maliyet analizi çıkarmadan atılan adımlar, size bu hatanızın bedelini para ve zaman kaybı olarak ödetir.
ev tamiri,ni diğerlerinden ayıran özellikler.

Ev tamir Ekibi size ne kazandırır
 Yapacağı işi projelendirir.
Kesin maliyeti çıkarır.
Başlangıç ve bitiş tarihlerini belirtir
Sözleşmesini hazırlar.
İş programını hazırlar.
Özenli, temiz çalışan güvenilir ekiplerle çalışır.
işinizi zamanında ve doğru bir şekilde teslim eder.
İşine GARANTİ VERİR. 

 Ev Dekorasyonu Nasıl Yapılır?
Ev dekorasyonu yapmak için istediğimiz tarzı belirledik. şimdi sıra ev dekorasyonu yapmaya geldi.
Ev Dekorasyonunda 1. Adım: Duvarlar ve Tavanlar
Duvar ve tavan rengi, ev dekorasyonunda birinci adımdır. Duvar ve tavanların renk kombinasyonlarını belirledikten sonra, boya işine girişebilirsiniz. Sonra ise dilerseniz kartonpiyer, alçı, duvar kağıdı gibi seçeneklerle dekorasyonuzu tamalayabilirsiniz. tercih edebilirsiniz. Tavanlarınızın yüksekliği, dikkat edilmesi gereken hususların başında geliyor. Yüksek tavanlarınız  koyu renge boyayarak daha alçak gösterebildiğiniz gibi, açık renge boyayarak yüksek gösterebilirsiniz.
Ev Dekorasyonunda 2. Adım: Yer döşemeleri-fayans-seramik
Ev dekorasyonunu resim yapmaya benzetirsek, denizi ve dağları çizdik diyebiliriz. Şimdi yerleri de tamladığımız zaman, boş bir evin dekorasyonunu tamamlamış olacağız. Duvarlarımıza istediğimiz fon rengini verdik, kartonpiyerlerimizi yaptırdık. Şimdi sırada yerler kaldı.  Fayans, taş,  seramik, laminant parke, halıfleks gibi seçeneklerimiz mevcut. Duvar ve tavanlara uygun desen ve  renk tonlarıyla ev dekorasyonunun sabit kısımları tamamlanmış olacak.

Ev Dekorasyonunda 3. Adım: Mobilya ve perdeler

Şimdi sıra hareketli kısımlara geldi. Koltuk takımı, kanepe ve sandalyelerinizin kumaşlarındaki desenler ve renkleri seçmemiz gerekiyor. Bunlara uygun olarak perdelerimizi seçmemiz gerekiyor. Bunlarla birlikte ev dekorasyonumuzun ana çizgileri bitmiş olacak.

Ev Dekorasyonunda 4. Adım: Aksesuarlar

Ev dekorasyonunda aksesuarlar kendi tarzımızı oluşturmaya yararlar. Hem aksesuarlar, diğer dekorasyon unsurlarına göre  değişiklik yapması en kolay ve pratik olan unsurlardır. Bir portre, duvar saati, eski bir gramofon, halı ya da kilim, abajur veya çiçekli bir vazo bir mekanın genel havasını bazen bir çırpıda değiştirebilir.

Bu 4 unsurla beraber dekorasyon tamamlanmış oluyor.
Dekorasyon Stilleri Country (Kır evi) Stili

Ambiyans


"Country" stili son derece dost canlısı, eskinin dertsiz tasasız hayat tarzını çağrıştırır. Kır evi stili olarak da bilinen bu stilde adından da belli olacağı gibi "şehirsel" objeler kullanılmaz. Bu stil ideal bir kır hayatını yansıtır. Çiçekli yorganlar ve pişmiş mısır ekmeği kokusunu çağrıştıran bir mutfak ve ev yapımı bir elmalı kek verilecek en güzel örneklerdir.


Dekorasyon Tekniği

Mobilyalar rüstik ve kırsaldır. Renkleri de daha çok toprak tonları ve süt beyazı arasıdır. Renkler ve yüzeyler çoğunlukla kullanılmış ve eskitilmiş görünümlüdür. Kumaşlar vintage çizgili ve çiçek desenlidir. Aksesuarlar ev yapımı görünümlüdür. Potpuri, örülmüş basketler, çanak çömlek, eski kalay tencereler, pastel renkli havlular ve kokulu sabunlar bu stilin vazgeçilmez parçalarındandır.

Patine ve eskitme mobilyalar, sandıktan çıkan danteller, yeni görevler üstlenen eskiler... Güney Fransa'dan doğan Provence dekorasyon stilini evinize taşımak istiyorsanız, başroldeki renk ve doku detaylarını öğrenmelisiniz. Pek çok kişinin tercih ettiği ve sevdiği Provence dekorasyon tarzının ilham kaynağı doğa. Rahatlığı ilke edinen ve bunun üzerine sıcaklık ve davetkarlık ekleyen stilde, dikkat edilecek en önemli nokta, olabildiğince doğal ve açık tonlarda ahşap mobilyaların kullanılması. Dolayısıyla patine ve eskitme boyalı mobilyalar Provence'ın en sevdiği özellikler. Bunun yanı sıra masif ahşap, country etkisi taşıyan, zarif tasarımlı mobilyalar da, bu stilde bir dekorasyon oluşturmanız için size yardımcı olabilir. İster patine edilmiş, ister eskitme yapılmış, ister masif ahşap seçin mobilyalarda parlak cila olmamasına dikkat etmelisiniz. Çünkü bu tarz göz alıcı parlaklıktan değil, yalınlıktan hoşlanıyor.

Paletin en pastel renkleri buraya

Renk paletinin en huzur dolu pastel tonlarına aşık olan Provence stilinde, gökyüzünün en uçuk tondaki mavisi, nil yeşili, toz pembe, soluk sarı, lila, toprak rengi, bej tonlarını seçmelisiniz.

İster yatak odanızda isterseniz salonunuzda uygulayın, tekstillerinizin dokusu hafif olmalı. Pamuklular, ketenler, uçuk renkli basmalar tercih edeceğiniz kumaşlar olmalı.

İşlemeli yatak örtüleri ve nevresim takımları yatak odanız için idealdir. Bunun için annenizin ya da anneannenizin çeyiz sandığınıza göz atabilirsiniz.

Hatta yatak örtüsü ve nevresim ararken birkaç el işi dantel örtü de bulursanız onları da salonunuzda kullanmayı ihmal etmeyin. Metal bir yatak başı mümkünse beyaz ve tonları kır havasını yatak odanızda estirmeniz için önemli ayrıntılardan bir diğeri.

Salondaki koltuklarda kullanacağınız kırlentleri de pastel tonda ve düz renkte kumaşlardan ya da çizgililerden seçebilirsiniz. Pencereleriniz de bu stilin en önemli başrol oyuncularından.

Çünkü pencereler bu stile düz ya da dantel tül perdelerle destek verebilir. Asla kalın dokulu perdelikler seçmemeli, uçuşan tüllerden hoşunuza giden birini kullanmalısınız.

Avize ve aplik gibi aydınlatmalarda da mümkün olduğunca yalın tasarımlar kullanmalısınız. Çünkü burada asıl aydınlatma kaynağınız güneş.

Hafif ve ince tüller işte bu nedenle gerekli. Taş duvarlar, doğal taş ya da ham görünüşlü parkelerle desteklenmeli, halı yerine kilimler tercih edilmelidir.

Bu stilin olmazsa olmazı renkli çanak aksesuarlar, aynalar ise salonda, yatak odasında, mutfakta kendine mutlaka yer bulmalıdır. Asla aklınızdan çıkarmayacağınız püf noktası ise, pastoral yaşamı evlere taşıyan bu stili, evinizin hemen her köşesine koyacağınız taze kır çiçekleriyle her daim taze tutmak olmalıdır.Evim Dergisi

Dekorasyon Stilleri Asya Stili

Ambiyans


Asya stilleri akla kültürü ve Asya ülkelerinin yaşam biçimlerini getirir. Bunlar genelde Çin ve Japon dekorasyon stilleridir. Makul miktarda uygulandığında, Asya stili “başka bir kültürün içinde olma” hissini verir. Vok tavalar, pilav tencereleri, egzotik çiçek desenleri akla ilk gelenlerdir.


Dekorasyon Tekniği

Sade bir arka plan için nötr ve doğal renkler kullanılır. İç mimarlar genelde kalabalık bir görüntüden kaçmak adına geometrik bir düzen önerirler. Asya stili kumaşlar ve dokular genelde sedir, pirinç kâğıdı, bambu, akça ağacı, taş ve örgü hasırlardır. Asya sanatı mutlaka insanları ve Asya milletlerinin stillerini ön plana çıkartır. Bunu güçlü bir şekilde kullanmak için işlenmiş ipek, tatami yer döşemeleri ve kimonolara da ihtiyacınız vardır. Asya sanatı basit, güçlü ve grafiktir. Tekstil malzemeleri doğal e boyasız malzemelerden desensiz olarak üretilir. Siyah en önemli renktir ve diğer renklerle serbestçe kullanılabilir. Asya stili narinliği, minyatüre görüntüsü, kağıt ve ipek ağırlıklı malzemeleri ile ilgi çeker. Kâğıttan yapılmış separatörler odaları birbirinden ayırmak için kullanılabilir.
Dekorasyon Stilleri Geleneksel Stil

Ambiyans


Kibar ve davetkâr olan geleneksel stil,18. ve 19. yüzyılların zarafetini ve zenginliğini simgeler. Her ne kadar geride kalmış çağları çağrıştırsa da, geleneksel stil aslında son derece yeni ve sakinleştirici bir stildir. Geleneksel dokular ve şekiller basiti ve daha rahat dönemleri yansıtır. Böyle döşenmiş bir odaya girdiğinizde "işte burası benim evim" demelisiniz.


Dekorasyon Tekniği

Geleneksel bir stil kiraz ağacından yapılmış yeni ve eski mobilyaların bir arada kullanılması ile yakalanabilir. Tasarımlar derin ve koyu renklerle dolu ve zengin görünümlüdür. Daha yumuşak renkler kullanılırsa bu stile çağdaş ve dinlendirici bir görünüm de katılabilir. Kumaşlar ve dokular birbirine uyumlu olmalıdır ama tamamen aynı tonlarda olmaları gerekmez. Aksesuarlar minimum sayıda kullanılmalıdır. Daha eski geleneksel stillerde mücevher taşları renkleri kullanılabilir. (yeşim, safir, altın, gümüş vb.)
Antikalar ve antika taklitleri kullanabilir ve daha da geleneksel bir görünüm elde edebilirsiniz. Geleneksel kelimesinin manası illa da "eskimiş" demek değildir


Ev Dekorasyonunda Renk Seçimi

Evinizi dekore ederken seçtiğiniz renkler duygu durumunuzu etkileyebilir.Yazımızda bunun sebeplerini öğrenebilirsiniz.

Çağrıştırdıkları : Sakinlik, rahatlık, sadakat, otorite
En iyi kullanım alanları : Yatak odaları, banyo ve çalışma odaları
Dezavantajları : Kullanıldığı mekanlara soğuk bir hava verebilir.Bu duyguyu azaltmak için mat mavi tonları kullanabilirsiniz.


Çağrıştırdıkları : Günışığı, enerji,
En iyi kullanım alanları : Mutfak, yemek odaları ve kuzeye bakan odalar
Dezavantajları : Yatak odasında kullanmak için huzurlu bir renk değildir.


Çağrıştırdıkları : Yaratıcılık, verimlilik, haz
En iyi kullanım alanları : Yatak odaları
Dezavantajları : Bunaltıcı olabilir.


Çağrıştırdıkları : Ruhani duygular, dişilik
En iyi kullanım alanları : Yatak odaları ve stresten uzak bir duygu yaratmak için banyolar
Dezavantajları : Kullandığınız mekanlar sönük kalabilir.Canlandırmak için siyah ve/veya gümüş renklerle kontrast yaratabilirsiniz.


Çağrıştırdıkları : Doğa, enerji, sakinlik, huzur, denge, güvenlik
En iyi kullanım alanları : Yatak odaları, oturma odaları
Dezavantajları : Dekorasyonda çok fazla yeşil kullanımı kendinizden gereğinden fazla hoşnut olmanızı ve tembellik yapmanıza sebep olabilir.Bu duyguyu dengelemek için turuncu ve kırmızı renklerle kontrast yaratabilirisiniz.


Çağrıştırdıkları : İstikrar, rahatlık, sıcaklık
En iyi kullanım alanları : Oturma ve yemek odaları
Dezavantajları : turuncu kullanıldığı mekanları olduğundan küçük gösterebilir bu yüzden odanın yeterince ışık aldığından emin olun.


Çağrıştırdıkları : Aşk
En iyi kullanım alanları : Yatak odalarında huzurlu ve dinlendirici bir hava yaratmak için kullanabilirsiniz.Mora yakın, parlak tonları tutkuya yönlendirebilir.
Dezavantajları : Yatak odanız aşırı tatlı ve fazla “teenage” odası gibi görünebilir.Bunu azaltmak için koyu renklerle kontrast yapabilirsiniz.


Çağrıştırdıkları : Ölüm, tuhaflık.Siyah bir renk değildir, tüm renkleri emer ve hiçbirini geri yansıtmaz.
En iyi kullanım alanları : Modern dekorasyon alanları
Dezavantajları : Depresif bir duygu yaratacağından ana renk olarak kullanmayın.Parlak pembe ve diğer canlı renklerle kontrastı hoş olabilir.


Çağrıştırdıları : Tehlike, tutku, enerji, sıcaklık, macera, iyimserlik
En iyi kullanım alanları : İştahınız harekete geçirmek, sıcak ve canlı bir ortam yaratmak için yemek odaları
Dezavantajları : Dekorasyonda çok fazla kırmızı kullanımı baş ağrısına sebep olabilir.Mesela bir duvarınız kırmızıya boyayabilir ve aksesuarlarla dekore edebilirsiniz.Bebek odalarında kırmızı kullanmayın.


Çağrıştırdıkları : Güvenlik, istikrar
En iyi kullanım alanları : Oturma odaları
Dezavantajları : Mental olarak teşvik edici olmasını sağlamak için yeşil veya maviyle beraber kullanabilirsiniz.

EV DEKORASYONU İLE İLGİLİ NELER YAPABİLİRİZ!

Evinizle ilgili aklınıza takılan herşey...

1. Eskitilmiş kumaş görünümünü nasıl sağlayabilirim?
Eskitilmiş kumaşların farklı yapıdaki görünümleri onları çekici kılar. Pamuklular gibi bazı kumaşlar yıkandıklarında kendiliğinden yumuşar ve renk atar. Deri gibi kumaşlarda ise eskitme işlemi için bir uzman eli gerekir. Eskitilmiş kumaş fikrinizi hayata geçirmek için öncelikle çevrenizde kumaş konusunda profesyonel kişiler olup olmadığını araştırın. Fikrinizi onlara aktarın ve bittiğinde nasıl bir kumaşa sahip olmak istediğinizi bir dizi eski kumaş örneğiyle gösterin. Kullanacağınız kumaşı dikkatlice seçin çünkü eskitme sürecini geri döndüremezsiniz.

2. Beyaz çarşaflardan vazgeçemiyorsam, yatak odamı nasıl yeniden düzenleyebilirim?
Beyazın farklı tonlarını karıştırmak, tamamen beyaz bir yatakta ilgi ve heyecan uyandırmanın en basit ve aynı zamanda en estetik yoludur. Aileden miras kalan keten çarşaflarınız varsa onları yeni beyaz çarşaflarla tamamlayabilirsiniz, böylece beyazın farklı ton ve dokuları yatağınıza derinlik ve zenginlik getirecektir. İsteğinize göre belirleyeceğiniz şekil ve boyuttaki yeni beyaz yastıklarla da yatağınızın görünümünü kuvvetlendirebilirsiniz. Derinlik kattığınız tamamen beyaz yatağınıza, üst üste çok fazla kat yapmadan, zevkinize göre eklemelerde bulunabilir ya da değişiklikler uygulayabilirsiniz.
3. Evime yeni bir renk nasıl katabilirim?
Eğer evinize yeni bir renk eklemeyi düşünüyorsanız, öncelikle tek bir odanızda denemelerde bulunmanızı tavsiye ediyoruz. Burada biraz eğlenin. Duvarları kırmızıya boyayın veya cilalı döşemeleri deneyin. Böylece nasıl bir görünümü seveceğinizi anlarsınız. Daha kolay bir yaklaşımla deneme yapmak için evinizdeki sanat eserlerini ya da aksesuarlarınızı bir araya getirin. Örneğin tün odanın görünümünü değiştirebilecek mavi porselen bir lamba, odanızı boyarken sizin için doğru bir ipucu olabilir. Tüm evinizi renklendirmek konusunda kararlıysanız, unutmayın renkleri evinize aşamalı olarak akıtmalısınız. Ayrıca renk seçimlerinizi bir seferde yapmak zorunda değilsiniz.
4. Nasıl düzgün yatak yaparım?
Yatak düzenleme sanatının, birçok katmanı bir arada kullanarak yatağı mümkün olduğunca zengin ve davetkar hale getirmek olduğuna inanıyoruz. Yatağa geçirilen düz çarşaflarla işe başlayabilir, hatta bazen ikinci düz çarşafı da ekleyerek yatağınıza boyut ve renk açısından farklılık katabilirsiniz. Yastıklara gelince; Avrupa tarzı kare yastıkları ve ardından standart başucu yastıklarını, standart yastık kılıflarını, ve de süs yastıklarını öneriyoruz. Rahatına düşkün olanlar, yatağı çok daha yumuşak ve davetkar kılacak pike ve gece battaniyelerini tercih edebilir. Yatağınızın üzerindeki farklı dokulardaki katmanlar, güzel, rahat ve davetkar bir yatak yapmanızı sağlayacaktır.
5. Evimi ışıklandırırken ilk olarak neyi düşünmem gerekiyor?
Güzel bir ev için hayati önem taşıyan tamamlayıcı unsur ışıklandırmadır. Bu nedenle ışıkları her odada bir sahne havası yaratmak için kullanın. Fazla ışıklandırma ya da yüksek vatlı ampullerin kullanımı odanın güzelliğini yok edecektir; ancak diğer taraftan yetersiz ışıklandırma da kişilerin oda içinde durma isteğini azaltacaktır. Bu nedenle ışık kullanımında bir denge noktası bulmanız ve de belirli alanlardaki eşyalarla ve ışıklandırma arasında ortaklık kurmanız gerekir. Halojen ya da düşük vatlı ampullerin kullanımıyla odanız yumuşak tonlarda aydınlanacaktır. Ayrıca yüksek vatlı ampul yerleştireceğiniz reostalar ile ışığı her ortama göre ayarlamayı deneyebilirsiniz. Işığınızın odanızdaki renk, desen ve dokuları ortaya çıkarmasına izin verin.
6.Bir odanın görünümünü değiştirmenin en kolay yolu nedir?
Renk, bir odanın görünümünü değiştirmenin en kolay yoludur. Soğuk kış aylarında koyu renkleri kullanmak çok güzel sonuçlar verir. Farklı bir şeyler denemek isterseniz, beyazı; hardal sarısı, gösterişli devetüyü dokular ya da kahverengi tonlarıyla davetkar bir kış sığınağına dönüştürebilirsiniz. Evinize tam anlamıyla uyacak sevdiğiniz renkleri seçme sürecinin tadını çıkarın ve en önemlisi yeni bir şeyler denemekten korkmayın.
7. Kitapları derginizde gördüğüm gibi nasıl bir dekorasyon unsuru olarak kullanabilirim?
Kitaplar oda süslemenin mükemmel bir yoludur. Yaptığımız düzenlemelerde eski İngiliz kütüphanelerinin koyu ahşap tonlarını ve deri ciltli kitaplarını hatırlatan, tarih, öykü ve romanların esintisini getiren kitapları, kumaş katmanları gibi kullanarak güzel ve rahat bir ortam yaratabileceğimizi keşfettik. Kitapları raflardan tamamıyla koparmaya, onları masa, divan hatta sandalye ve yatak yanlarına yığmaya bayılıyoruz. Sonuçta eski deri ciltli kitapların renk, stil ve romantizmi tasarımlarınıza ilham vermeye devam ediyor.
8. Eskitme tekniklerini kullanırken öncelikle ne düşünmeliyim?
Odanızda eski bir görünüm elde etmeye çalıştığınızda öncelikle bu işlemde aşırıya kaçmamanız gerektiğini unutmayın. Burada amaç; eski malzemeleri yenilerle bir arada denge içerisinde kullanarak odanıza değer katmaktır. Aslında atacağınız adımlar tamamen ne kadar uzağa gitmek istediğinize bağlıdır. Duvar, yer ve mobilya yüzeylerinin hazırlanmasında bazı hileler vardır. Bazen fitilli kadife döşemeyi zımparalayarak ya da mobilyayı lastik veya deri ile silerek malzeme üzerindeki fabrika parlaklığını azaltırız. Eğer, zaten kendiliğinden eskimiş ya da kozmatik malzemelerle eskitilmiş bir oda ya da mobilya ile işe başlıyorsanız, eski ve yeni arasında mükemmel bir uyumu yakalamak için parlak döşeme malzemelerini, yeni mobilyalar ve aksesuarlarla odanızın görünümünü tamamlamalısınız. Farklı bir görünüme ulaşmaya çalışıyorsanız, öncelikli olarak bir profesyonelle konuşmak en iyisidir. Kullanacağınız her bir kumaş ve mobilya parçası, farklı eskitme metotlarında değişik şekilde tepki verecektir.
9. Çiçekli desenler yan yana gelebilir mi?
Çiçekli desenleri yan yana kullanmak ve uyumlu hale getirmek, ev konusunda kendi kişisel stilinizi koymanın eğlenceli yoludur. Ev koleksiyonları çoğunlukla kadın ve erkek moda koleksiyonlarından esinlenir. Sizlere tavsiyemiz; çiçekli desenlerde yaratıcılığınızı konuşturmanız ve neşeli olmanız... Renkleri eşleştirme ve tamamlama konusunda da fazla endişe etmeyin, sadece birbirine zıt renkleri kullanmamaya dikkat edin. Örnek olarak yumuşak pembe tonlarında küçük çiçek deseni baskılı kumaşlarla işe başlayabilir ve bu deseni mavi ya da krem tonlarında daha büyük çiçek baskılı kumaşlarla tamamlayabilirsiniz. İş; kumaşları, desenleri ve renkleri karıştırmaya ve bir arada kullanmaya geldiğinde çekingen davranmayın.
10. Farklı kumaşları nasıl uyumlu bir şekilde bir arada kullanabilirim?
Kumaşları karıştırmak ve uyumlu hale getirmek kendi kişisel stilinizi ortaya çıkaracaktır. Bizler kendimizi nasıl giydiriyorsak aynı şekilde odalarımızı tasarlıyoruz. Size ilk adım olarak kareli kumaşlarla başlamanızı ve bu kumaşı çizgili kumaşla tamamlamanızı öneriyoruz. Eğer canlı bir renk eklemek istiyorsanız; kırmızı, deve kuşu tüyü bir yastık tecrübesini yaşayarak odanıza kişisel stilinizi hoş bir şekilde yansıtan renk ve doku katabilirsiniz. Kumaşları, desenleri ve renkleri bir arada kullanmaktan kaçınmayın. Farklı unsurların zenginliğini karıştırma ve dengelemede harmoni ve güzellik yattığını düşünüyoruz.

Mutfak Tasarımı
 Evinizin en çok vakit geçirdiğiniz bölümlerinden biri olan mutfaklarınızı ve banyolarınızı ihtiyaçlarınızı gözönünde bulundurarak tasarlıyor, günümüz modasının yeniliklerini, kullanım kolaylıklarını ve estetiği birleştirerek size teklifler sunuyoruz.
İşte modern, rahat, kullanışlı bir mutfağa sahip olmanın kolay yolu;
* Bize başvurmanız durumunda Ücretsiz ölçülendirme ve proje hazırlığı yapıyoruz.
* Sizin istekleriniz ile deneyimli ekibimizin tecrübeleri doğrultusunda projeye son halini veriyoruz.
* İmalat yapıyoruz.
* Montaj yapıyoruz.
* Aradığınız tüm mutfak aksesuarlarını mağazamızdan temin edip, montaj yapıyoruz.
* Yeni projeden doğan elektrik, doğalgaz ve su tesisatları değişikliklerini yapıyoruz.
ve yeni mutfağınızı teslim ediyoruz.
Banyo Tasarımı

Hayalleriniz, tecrübelerimizle birleşiyor ve düşlediğiniz banyolara kavuşuyorsunuz.
* Banyo Armatürleri,
* Duş Sistemleri,
* Banyo Mobilyaları ve Aksesuarları,
* Farklı şekillerdeki banyo mekanlarının projelendirilmesinde kombinasyon esnekliği,
* Hijyenik, nem alma oranı azaltılmış ve kolay temizlenebilir ürünler,
* Farklı yükseklikteki üst dolaplar, metal cam çerçeveleri, metal kulplar, krom aksesuarlar fonksiyonel ve ergonomik ürünler,
* Elektrik, doğalgaz ve su tesisatları değişiklikleri,
* Fayans İşleri.
Zemin Kaplama

Evlerinizin veya işyerlerinizin zeminleri için halı, halıfleks, PVC, laminant veya lamine parke kaplamaları yapıyoruz. Mağazamızda zengin halı ve yolluk seçenekleri bulabilirsiniz.
* Duvardan duvara yerli ve ithal halı çeşitleri,
* PVC rulo zemin kaplamaları (EVİNİZE VE İŞYERİNİZE ÖZEL),
* Endüstriyel alanlara özel kordonlu sert PVC
* Epoksi zemin kaplamaları ve renklendirici boyalar (Fabrika ve atölyenize),
* Silme şap işleriniz,
* Laminant parke çeşitleri.
Duvar ve Bölücüler

* Alçıpan bölme duvar,
* Ahşap-melamin bölücüler,
* Alüminyum destekli melamin bölücüler,
* Betopan duvar çeşitleri,
* Tuğla ve ytong duvar çeşitleri,
* Poligon zırh ve kaplamaları,
* Çelik konstrüksiyonlu asma kat ve bölücüler (potrial makas).
Kartonpiyer ve Alçı Uygulamaları

İç ve dış mekanları alçı, poliüretan vb. malzemeleri kullanarak çok daha ihtişamlı kılmak mümkündür. Örneğin kartonpiyer bir mekanı daha gösterişli hale getirebilir. Mekanlarınızı inceleyip size öneriler sunabiliriz.


Su ve Doğalgaz Tesisatı

Temiz ve pis su tesisatlarını garantili birinci sınıf plastik borular ile projeniz doğrultusunda yapıyoruz. Ayrıca ev, apartman, işyeri, fabrika kısacası tüm mekanlara anahtar teslimi İGDAŞ onaylı doğalgaz tesisatı döşüyoruz.

Elektrik - Telefon - Bilgisayar - Güvenlik Sistemleri Tesisat İşlemleri ve Kompanize pano
Her türlü aydınlatma grupları, besleme hatları / trifaze – monifaze, endüstriyel işlerinizde kompanize pano imalatı ve düzeni, telefon hattı, santral oluşumları, bilgisayar ağı oluşturma, sesli ve görüntülü güvenlik sistemleri alanlarında da hizmetinizdeyiz.


İç, Dış Cephe Boya ve Kaplama Sistemleri

Uygun renk seçimi ile evlerinizi daha dinlendirici, daha aydınlık ve daha alımlı kılmak mümkündür. Yaşadığınız mekanların iç ve dış cephe boyalarını, izolasyonlarını ve siding uygulamalarını yapıyoruz.
* Saten boya: macunlu/boya üstü, su bazlı/sentetik,
* Plastik boya çeşitleri: macunlu/boya üstü,
* Yağlı boya: ahşap ve demir aksamı,
* Dış cephe boyaları: mevcut zemine uygulama veya macunlu,
* Strafor montalama cephe,
* Granürlü boya çeşitleri,
* Silikon esaslı boyalar,
* Akrilik esaslı boyalar,
* Sieding plastik lambri kaplama.
Ray dolap Dar mekanların vazgeçilmez kolaylıklarından biri olan ray dolap sistemleri şimdi daha da estetik ve kullanışlı. Bu yöntemle yaşadığınız mekanları daha rahat ve şık yaşam alanlarına dönüştürmek mümkün oluyor. Akılcı çözümler için bizi aramanız yeterli.
Asma Tavan

Alçıpan asma tavan, taşyünü asma tavan ve metal asma tavan seçeneklerimizle hizmetinizdeyiz. Sorun nem mi, akustik düzen mi yada iç mekanlarda saklanacak çok şey mi var. Siz sorununuzu söyleyin biz çözelim. Ayrıca bölme duvar uygulamalarımız da bulunmaktadır.
* Alçıpan asma tavan / havuz detayları,
* Taşyünü asma tavan / düz ve sarkmalı,
* Plastik lambri çeşitleri. soğuk oda depolarınıza,
* Ahşap cilalı tavan kaplamaları.
Yıkım, Onarım ve Genel Tadilat İşleri

Yaşadığınız mekanların her türlü yıkım, onarım ve genel tadilatları için bizi arayabilirsiniz. Uzman ekibimizle hizmete hazırız.

 


Yalıtım, Güncel İzolasyon Teknikleri, Drenaj Sistemleri

Rutubet, ısınamama gibi sorunlarınıza dünyada kullanılan en güncel yöntemlerle çözümler getiriyoruz.
 
 
Diğer * Sıva işleri,
* Sineklik,
* Süpürgelik,
* Aydınlatma Sistemleri,
* Ses sistemleri,
* Bahçe düzenleme,
* Seramik ve granit kaplamaları,
* Dekoratif Ürünler.
Mutfak Yenileme
Ev tamir servisi, sadece mutfak değil, hayatınıza renk katacak keyifli mekanlar öneriyor.

Evimizde en fazla zaman geçirdiğimiz yer mutfağımızdır. Mutfak, rengi tasarımı ve barındırdığı tasarım öğeleriyle size huzur vermelidir.

Konusunda deneyimli mimar kadromuzla isteklerinizi diniyor ve size en uygun seçenekleri birlikte belirliyoruz.

Mutfak bir tasarım ürünüdür. Size en uygun tasarımı yapıyor ve alternatifli bir teklif sunuyoruz. Taksit seçeneklerimizle ödeme kolaylığı sağlıyoruz.
Tüm ayrıntıları belirledikten sonra ekinde projelerimizin bulunduğu bir sözleşme ile işe başlıyoruz. Sonradan çıkabilecek anlaşmazlıkları başında çözüyoruz.

Belki de en önemlisi, eski mutfağınızın sökülmesi, tesisatların yenilenmesi, elektrik

hatlarının dolaplara göre döşenmesi, kırılan yerlerin tamiratı, boya, badana, alçıpan, elektrikli ürünlerin montajı gibi ayrı ekip çalışmalarını tek bir elden bir mimar kontrolünde yaptırıyoruz. Size sadece yeni mutfağınızın keyfini sürmek kalıyor.

Ev tadilatı hizmetinin yanı sıra ray dolaplar, banyo dolapları, mutfak dolapları, corian lavabo, corian tezgah, ankastre ve buna benzer taleplerinizi de karşılamaktayız.
Ev tadilatı esnasında dilerseniz personelimizin başında bizzat durarak tüm süreci takip edebilirsiniz; yada siz tatildeyken bu işin uzmanı olan personelimiz istediğiniz bütün tasarım ve dizaynı evinize uygulayabilir.
Ev tadilatı zaman zaman ev içindeki olağan işlerinizi geciktirebilir; fakat bu konudaki uzman kadromuz tecrübeleri sayesinde bu karışıklıkların üstesinden rahatlıkla gelebilmektedir.

Ev tadilatı işlemlerinden sonra evinizin yeni görünümünün keyfini ve konforunu yaşayacaksınız. Tüm bu işlemler (ev tadilatı) siz suya sabuna dokunmadan uzman kadromuz tarafından büyük bir titizlikle yapılacaktır.

Ev tadilatı yaptırmak için mağazalarımızdan bizzat ziyaret ederek yada internet sitelerimiz aracılığıyla irtibata geçebilirsiniz. Ev tadilatı sürecini dilediğiniz her türlü mutfak ve banyo dekorasyonu ile ilgili ürün yelpazemiz arasından seçebilir yada kendi özel siparişlerinizi vererek başlatabilirsiniz.

evtamiri olarak ev tadilatı için her türlü mutfak ve banyo dekorasyon ürünleri ve tasarım çözümlerine sahip olduğumuzu bilmenizi isteriz.

Ev dekorasyonu bir zevk ifadesi olmakla birlikte izafi bir kavram olarak da karşımıza çıkmaktadır.

Onur Yapı olarak biz; zevk addedilen işlerin özellikle de ev dekorasyonu konusundaki tasarımların kişiye özel beğeniler olduğunun ve bakış açısına göre değişebileceğinin bilincindeyiz.


Firma olarak ev dekorasyonu konusundaki uzmanlığımızı ürünlerimize aktararak tasarımlarımızı beğeninize sunuyoruz.

Ev dekorasyonu çalışmalarımız ile sizlere banyo ve aksesuarları, banyo dolapları, mutfak ve aksesuarları, mutfak dolapları, ray dolap, corian tezgah, corian lavabo, ankastre ve siemens beyaz eşya gibi çağdaş tasarımlı ürünlerimizi sunuyoruz.

Ev dekorasyonu işlemlerinin büyük bir konsantrasyon ve titizlikle yapılması gerektiğini düşünüyoruz ve bunları çalışmalarımıza yansıtıyoruz.

Ev dekorasyonu için gerekli olan dolap, aksesuar gibi tüm mobilya ve diğer grupların sizin tarafınızdan seçilmesinden itibaren başlayan süreç, kurulum da dahil olmak üzere tüm teknik aşamalar ve kurulumdan sonraki teknik servis hizmetleri firmamız tarafından belirli planlar çerçevesinde itina ile yürütülür.

Ev dekorasyonu konusunda bilgi yada yardım alabilmek için Onur Yapı olarak bizi mağazamızda ziyaret edebilir yada internet sitelerimizden bize ulaşabilirsiniz.

Gerek internet üzerinden gerekse mağazalarımızda bulunan işinin ehli uzman kadromuz sizlere ev dekorasyonu konusundaki tüm bilgi ve becerilerini aktaracaklardır.

 • Kabası bitmiş şekilde alınmış dairenin ince işleri yapılacaktır. Sıhhi tesisat, Elektrik tesisatı ek kablolama ve tüm gerekli inşaat dekorasyon işleri tamamlanacaktır.
• Dairede işlem yapılacak alanlar: Salon, Mutfak, Giriş holü, Kiler, Ebeveyn yatak odası, Çalışma odası, Ebeveyn banyosu, Tuvalet.
• Misafir banyosu ve Ebeveyn banyosunda 1 adet hilton tezgaha gömülü lavabo, gömülü rezervuarlı 1 adet klozet, 1 adet duşakabinli duş, 1 adet jakuzili küvet konacaktır. Lavabonun oturacağı tezgahlar Afyon beyaz mermer olarak seçilecektir. Banyo dolapları için üç boyutlu çalışma yapılacak ve müşteriye kağıtta sunulacaktır. Kaplama alternatifleri müşteriye ayrıntılı şekilde anlatılacak, kaplama cinsi ve rengi seçildikten sonra son fiyat teklifi sunulacaktır. (MDF lake, Suntalam, MDFlam veya PVC kaplı sunta MDF seçenekleri gibi pekçok alternatife göre teklif verilebilir.)
• Tüm ıslak hacimlerde (Tuvalet ve banyoda) duvarlarda tavana kadar seramik kaplamayapılacaktır.
• Mutfakta tezgah arası seramik kaplanacaktır, mutfak tezgah (mermer, granit, policor gibi pek çok seçim yapılabilir) ve dolapları konusunda ayrıca bir çalışma yapılıp dolap teklifi verilebilir.
• Giriş holünde ve koridorda, zemin isteğe göre seçilecek seramik, mermer, veya porselen bazlı seranit tarzında kaplanacaktır.
• Tüm dairede seramik kaplı alanlar dışında duvarlar macunlanıp saten boya yapılacaktır. Islak hacim bölümlerinde, ve kilerde duvarlar belli bir seviyeye kadar fayans veya seramikle kaplanacaktır. Üst kalan taraflar macunlanıp saten boyanacaktır.
• Tüm dairede tavanlar alçı sıvalanacak, mastarlanacak, macun yoklama çekildikten sonra hava alabilir özellikteki mikro türünde plastik boya ile kaplanacaktır. Gerekli görülürse banyolarda alçıpan veya alüminyum asma tavan seçenekleri seçilebilir. Teklifler bu yönde değiştirilebilir.
• Tüm daire zemini, ıslak hacimler ve koridor hariç lamine kilitli parke ile kaplanacaktır. Lamine parke marka, renk ve desenlerine müşteri ile birlikte beraber karar verilecek, fiyat buna göre kesinleştirilecektir.
• Daire iç kapıları, Amerikan panel kaplama kapı olarak imal edilecektir. Amerikan kapı panel tipi, kabartma ve göbek seçenekleri, müşteriye örnekler gösterilerek anlatılacak, kolay bir seçim yapabilmesi sağlanacaktır.
• Mevcut elektrik tesisatı müşteri ile plan üzerinde konuşulacak, gerekli görülen hat değişiklikleri yapılacak, ek hatlar çekilecek, ek sortiler (elektrik prizi, telefon prizi, TV çıkışı, IT Network çıkışı) konacak, bağlantıları yapılacaktır. İş bitiminde müşterinin beğendiği ve aldığı aydınlatma aletleri elektrikçi tarafından monte edilip gerekli kontrolleri yapılacaktır.
• Tüm daire için gerekli olan sıhhi tesisat işlerinin işçilik ücreti belirtilmiştir. Müşterinin seçeceği tipteki klozetlerin , küvetlerin, evye ve lavaboların tüm taze su, atık su bağlantıları yapılacak, vitrifiye malzemeler(musluklar, bataryalar, lavabolar, klozetler, rezervuarlar, küvetler) monte edilecektir. Çamaşır makinası ve bulaşık makinalarına gerekli bağlantılar yapılacaktır. Vitrifiye malzemeleri dışındaki fittings elemanları, bağlantı elemanları işçilik ücreti içine dahildir.
• Tüm dairede seçilecek örneğine göre kartonpiyer uygulanacaktır. Pencere önlerinde kornişlerin arkasına gizleneceği çıkmalar yapılacaktır.

Altta, alınan ölçülerden çıkarılan metraja göre yapılacak işlemlerin birim toplam veya götürü fiyatları verilmiştir. Açıklama kısmında yapılacak imalatların detayları, notlar ve kullanılacak malzeme listeleri verilmiştir. Yapılacak imalatların kendisinde veya kullanılan malzemelerde değişikli yapmak isterseniz, tarafımıza bildirmeniz halinde gerekli değişikli hemen yapılacak ve yeni metrajlar tarafınıza sunulacaktır. Fiyatlara KDV dahil değildir.
Metraj çalışmaları için altta ölçüler alındıktan sonra ortaya çıkan alan ve çevre ölçüleri bulunmaktadır. Bunların üzerinden toplam imalat metrajları çıkarılmış, gerekli kayıp payları verilmiştir. Kartonpiyer metretülü için perde önlerinde çift kat ölçüsü alınmaktadır. Daire içi tavan yüksekliği olarak 2,65cm alınmıştır.

Açılan sayfada ulaşacağınız metrajlar ve teklif edilen fiyatlar, müşteriyle başta mutabık olunacak marka, renk ve modellere göre hesaplanacaktır.

Genel bilgi için firmamızdan fiyat alın.
Stüdyo Daireler İçin Dekorasyon Fikirleri
Geniş bir evden Stüdyo daire dekorasyonu daha az malietli gibi görünsede yapacağınız işlemlere göre değişir.Buyurun o yazı..'Stüdyo daire' olarak tanımlanan küçük evler, doğru şekilde dekore edildiğinde son derece fonksiyonel hale gelebilir. Bunun için duvara monte masalar, katlanan sandalyeler ve bazalı yataklar seçebilirsiniz.
Eğer küçük bir eve sığmaya çalışıyorsanız, bazı akıllı adımlarla kendinize ferah ve işlevsel bir mekan yaratabilirsiniz.
işte bunun için yapmanız gerekenler:* Mobilyalar önemlidir. Az mobilya ile çok fonksiyon sağlamak gerekir. Asansörlü sehpalar, açılıp yatak olan kanepe ya da koltuklar az yer kaplar, çok fonksiyon sağlar.
* Mekandan maksimum faydalanabilmek için ısı tesisatı, mümkünse alttan ısınma şeklinde olabilir ya da radyatörler paneller ile kapatılır. Böylece üstleri raf gibi kullanılabilir.* Açık renkleri tercih etmek ortamı daha geniş gösterir.
* Karışık ve iri desenli döşemelik ya da perdelik kumaşlardan uzak durmak gerekir.* Mümkünse gereksiz duvarları ortadan kaldırabilirsiniz. Mesela mutfak küçük ise duvarları yıkılıp, salona dahil edilebilir.* Tüm nişlerden, boşluklardan faydalanarak onları dolap ya da rafa dönüştürebilirsiniz.


RAFLAR YER KAZANDIRIR
* İç içe geçen ya da katlanan sandalyeler seçerek, kullanılmadığı zamanlarda onları ortadan kaldırabilirsiniz.
* Banyoda lavabo altlarındaki boşlukları, dolap haline getirerek değerlendirebilirsiniz.
* Yatağı sandıklı baza olarak seçebilir ya da altına depolama birimleri yerleştirerek yorgan, battaniye ya da kışlık giysiler gibi bazı şeyleri ortadan yok edebilirsiniz.
* Puf ya da kanepe seçerken içlerinde depolama alanı olanlarını tercih edebilirsiniz.
* Duvarları raflarla kullanılır hale getirebilirsiniz.
* Küçük mekanda az ama büyük ebatta mobilyalar kullanmak, ortamı ferah gösterebilir.
* Zeminde tek bir malzemeyle daha geniş bir görünüm sağlanabilir. Banyo ve mutfak gibi bölümlerde kullanılan seramikleri daha küçük ebatlı parçalarla döşemek daha uygun olur.

Lokal aydınlatma farklı kılar
Stüdyo daire sahibi Y. Mimar Selma An’dan öneriler: “Küçük mekanlarda mutfak, ya dolap şeklinde ya da açık bir tezgâh olarak, fazla yer kaplamayacak şekilde tasarlanmalıdır. Yaşam alanı aynı zamanda yemek alanıdır. Bu yüzden mobilyalar çok fonksiyonlu olmalıdır. Örneğin, ortaya öyle bir sehpa koymalısınız ki, aynı zamanda üzerinde yemek de yenebilsin...

YATAK ÖNEMLİ
Yatağınız, yaşam alanını daraltmayacak şekilde olmalıdır. Eğer tavan yüksekliği uygunsa asma kat yapabilirsiniz. Ya da yatağı bir niş içine yerleştirebilirsiniz. Bunlar olamıyorsa, duvara gizlenebilen, yani katlanabilen bir mobilya ya da açılınca yatak olabilen büyükçe bir kanepe de seçebilirsiniz. Çalışma mekanı için masa yerine duvara monte edilmiş, 60 cm eninde 80 cm yüksekliğinde bir tezgâh yapılabilir. Ne kadar uzun olsa o kadar çalışma alanı sağlanmış demektir.

AÇIK RENKLER...
Stüdyo dairelerde kullanılan renkler de çok önemlidir. Açık pastel renkler mekanı geniş ve ferah gösterir. Aydınlatma da, en az renkler kadar önemlidir. Değişik ve lokal aydınlatmalar mekanda çeşitlilik hissi uyandırır. Çalışma köşesinde bir aydınlatma, oturma köşesinde ayrı bir aydınlatma, oturduğunuz kanepe yanında bir lambader; tek mekanda farklı kullanım şekilleri yaratarak ferahlık ve genişlik hissi verecektir. Ayrı ayrı aydınlattığınız her yer farklı karakter olarak karşınıza çıkacaktır.”

MutfakÇamaşır makinesi mutfağa...
Stüdyo dairelerin mimarlarından Zerrin Özcan, küçük mekanlar için tüyolar verdi: “Stüdyo dairelerde hem mobilyalarda hem de alanlarda maksimum kullanım hedeflenmelidir. Mobilyaların çok fonksiyonlu olması tercih edilir. Salondaki kanepenin yeri geldiğinde yatağa dönüşebilmesi gibi...

Mutfaklar genellikle açık mutfaktır. Dolayısıyla büyük fırınlar ve ocaklardan ziyade ankastre mini fırın, mikrodalga fırın ve set üstü ikili ocak kullanılmalıdır. Salon oturma kısmı ile mutfak, bir tezgâh masa ile birbirinden ayrılabilir. Böylece yemek masasının kaplayacağı alandan kazanılmış olur. Genellikle banyolar da minimum ölçüde olacağından çamaşır makinesi mutfak tezgâhının altına konabilir. Eşyalar fazla büyük seçilmemelidir. Gardırop alırken; hem çekmeceli, hem raflı, hem de askılı modeller tercih edilirse, ikinci bir şifonyere ihtiyaç duyulmaz.


Küçük Mekanlarda Dekorasyon
Maliyetinin tüm ev dekorasyonuna göre daha az olacağını düşündüğümüz küçük odalarınıza özel dekorasyon dikkatli uygulanırsa iyi sonuçlar ortaya çıkabilir.
Buyurun konuyla ilgili yazı.
Evinizin oldukça küçük ve kullanışsız olduğunu mu düşünüyorsunuz?
Küçük bir eve sahip olan ve küçük odaları nasıl dekore edeceğini merak edenlere oldukça kullanışlı öneriler...

Sahip olduğunuz alandan iyi faydalanın
Küçük bir evde, önemli olan sahip olduğunuz alanı en iyi ve faydalı şekilde kullanmaktır. Her girintiyi, her çıkıntıyı kendi lehinize çevirin. Mobilyalarınızı bir değil çok amaçlı olanlardan seçmeye bakın.

Bir kısım alanın birden fazla işe yaramasını istiyorsanız, büyük parça mobilyaları küçük parçalarla tamamlayıp daha fonksiyonel bir alan yaratabilirsiniz. Mesela, misafirlerinizi yuvarlak bir masa etrafında ağırlayacaksanız, kullanılmadığı zamanlarda küçültülebilip bir konsol görevi de görebilecek bir yemek odası takımı alın. Aynı şekilde katlanabilen sandalyeleri tercih ederek, ekstraları dolap içlerinde veya balkonunuzda saklayabilirsiniz.

Sadece yeriniz sınırlı olduğu için, o yeri küçük mobilyalarla doldurmak zorunda hissetmeyin. Onun yerine, daha büyük ama az sayıda parça ile çok daha lüks bir alan yaratabilirsiniz. Sadce oda daha iyi görünmekle kalmayacak, aynı zamanda gözünüze daha da rahat ve büyük görünecektir. Örneğin, orta boy bir koltuk, birkaç küçük tek kişilik koltuktan daha iyi duracaktır.

Bedene göre giydirmek
Küçük odalara sahip olmanın en güzel yanı daha küçük duvar alanlarına sahip olmak, dolayısıyla daha uygun bir bütçe ile o alanı hoş gösterebilmektir. Neden kendinizi güzel bir duvar kâğıdı ile şımartmıyorsunuz? İri desenli bir duvar kâğıdı ufak bir odada son derece güzel duracaktır. Yalnız mümkün olduğu kadar bol ışık almasına dikkat edin. Daha minik ve karışık desenler odayı dağınık ve kalabalık gösterecektir.

Sanat eserleri her oda için en güzel dekorasyon malzemeleridir. Fakat küçük bir oda için bu gibi tablo ve heykelcikler daha önemlidir. Çünkü odaya girince göze çarpan en güzel eşya o olacağı için odaya bir derinlik ve başkalık verir.

Bir duvara monte edeceğiniz büyükçe bir ayna odanın geri kalanını yansıtacağı için derinlik verir. Eğer odada bir şömine varsa ayna için en uygun yer bu şöminenin üstüdür. Eğer pencere güzel bir yeşilliğe bakıyorsa tam karşıdaki duvara ayna koyarak yeşilliği odanın içine de çekebilirsiniz.

Kişisel hazinelerinize gelince, (özel günlerde çekilen fotoğraflarınız, topladığınız minik biblolar, koleksiyonlarınız) hepsini bir arada tutmanız gerekmektedir. Bu gibi minik objeleri değişik raflara yaymak odayı olduğundan kalabalık ve karmaşık gösterecektir.

Unutmayın, ne olursa olsun, odanızın en büyük süsü pencereniz ve dolayısıyla dışarıdaki manzaradır. Eğer çok gürültülü komşulara sahip değilseniz, gün için açık tutabileceğiniz hafif perdeler ya da storlar tercih edin. Ayrıca, perdelerin bağlandığı fiyonklar, püsküller ve saçaklardan uzak durun. Bu gibi aksesuarlar sadece büyük mekânlarda güzel durur, küçük odaları salaş gösterir. Buna ek olarak, iri desenleri denemekten korkmayın. Küçük desen dikkati odanın küçüklüğüne çeker, iri desen; özellikle de perdede kullanılmışsa dikkati pencereye ve kendine çekeceği için odanın boyutunu gizler.


 Mutfaksız Ev Dekorasyonu
Olurmu demeyin! Elbette oluyor.Evlerin fiyatları artınca daha iyi nasıl kullanılır düşüncesi insanlara daha yeni fikirler veriyor.Modern hayatın koşturmacasına, "yanlızlık ve üşengeçlik" de eklenince yeni bir yaşam trendi doğdu!İşde o Yazı..
Yeni Aktüel dergisinin derlediği habere göre, İngiltere, ABD ve Avrupa’nın birçok yerinde yayılan “mutfaksız yaşam” trendi artık ülkemizde de görülüyor. Yemek yapmaya zaman bulamayan veya yemek yapmaktan hoşlanmayanlar, mutfaktan çıkmak yerine, mutfağı evlerinden çıkarıyor. Mutfakçık diyebileceğimiz “kitchenette” adı verilen mutfaklar da bu modanın ilk öncüleri.
Nohut oda bakla sofa” bir evim var; tam tamına 50 metrekare. Neredeyse 30 yıllık bir daire burası. Küçüklüğüne rağmen kullanışlı hâle getirmek için epey elden geçmesi gerekmişti. Tel dolap ve evyeden ibaret olan mutfağı sil baştan yenilerken, koridora açılan duvarını da yıktırmıştım. Şimdi küçücük evimin ferah bir mutfağı var. Duvarla birlikte kapı da ortadan kalktığı için pişen her yemeğin kokusu evin tamamını sarıyor. Tam da bu nedenle seviyorum mutfağımı, evimin yaşadığını hissettiriyor bana.

Evin kalbi diye tanımlanan mutfağın hayatımızdaki önemi malûm. Günümüzde televizyon ve oturma grupları mutfak ekipmanları arasında sayılıyor. Hatta iki oda bir salon yerine “iki oda bir mutfak” diyebileceğimiz açık mutfaklı geniş evler rağbet görüyor.

Mutfağın işlevini ve tarihini anlatmak için ateşin bulunduğu çağa dönmeyeceğim ama artık bambaşka bir çağda yaşıyoruz ve ihtiyaçlar değişiyor. Geniş mutfak isteyenler gibi evinde neredeyse hiç mutfak istemeyenler de var. Konut firmalarının çalışan çiftler ya da yalnız yaşayanlar için projelendirdiği stüdyo daireler bu ihtiyacı karşılıyor. ABD, İngiltere ve Avrupa’nın birçok yerinde ise tamamen mutfaksız evler bulunuyor. New York’ta genellikle yalnız yaşayanların tercih ettiği “flat” denen stüdyo dairelerle “loft” diye tabir edilen geniş yaşam alanları bunlara en iyi örnek. Eski fabrika, depo itfaiye binası gibi endüstriyel yapıların elden geçirilip yaşam alanına dönüştürülmesine “loft” adı veriliyor. “Loft”lar tamamen açık planlı ve büyük bir kısmında mutfak bulunmuyor. Bir kısmında ise dolapların içine saklanarak gözlerden uzaklaştırılmış. Flat tipi daireleri ise nispeten düşük gelirli çalışanlar veya öğrenciler tercih ediyor. Küçük bir banyo ile yaşam ve uyuma alanlarının bulunduğu bu evlerin de mutfaksız olanları bulunuyor. Londra’da loft ve flat tipi dairelerin yanı sıra “bölünmüş binalar” la da karşılaşıyoruz. 18. yüzyılın sonları ile 20. yüzyıl başlarında inşa edilen, bizim, köşk, saray ya da malikâne diye adlandırdığımız 10 küsur odalı evler zaman içinde sahip değiştirince bölünüp küçük dairelere ayrılmış. Şimdi öğrencilere, yalnız yaşayanlara ya da küçük ailelere ev sahipliği yapıyorlar. Tabii mutfaksız olarak.



“Mutfaksız hayat olmaz”

Almanya’da 20. yüzyılın başlarında Frankfurter tarzı denen sosyal konutlar yapıldığını biliyoruz. Mutfağa sadece dört metrekare alan ayrılan evler bunlar. İki kişinin aynı anda hareket etmesine olanak tanımayan bu tarzın amacı kadının evin dışına çıkıp çalışmaya yönlendirilmesi olarak açıklanıyor. Tayland’da ise evlerin hiç mutfağı yok. Çünkü ülkenin geleneğinde evler mutfaksız, hatta evde tüp bulundurmak bile yasaklanmış. Tayland’da tüm yeme içme faaliyetleri ev dışında hallediliyor. Mutfaksız ev furyasından Fransa bile nasibini almış; “mutfağı” ile ünlü ülkede emlakçılar bu tür evlere olan talebin arttığını söylüyorlar.

Türkiye’deyse özellikle İstanbul’daki residance’larda “kitchenette” adı verilen minik mutfaklarla sık karşılaşılıyor artık. Bu mutfaklar oturma odasının bir köşesinde bazen başka bir odaya açılan kapı görünümünde, bazen de kitaplığın devamı gibi duruyor. Kapakları açtığınız da ise karşınıza küçük bir evye, birkaç bardak, su ısıtıcısı ve mini bir buzdolabı çıkıyor. Dekoratörler mini mutfakları gözlerden uzaklaştırmak için birbirinden şık tasarımlar yaparken mimarların mutfaklarda yaşanan değişime bakışı ise biraz farklı. Örneğin müzisyen mimar Nejat Yavaşoğulları tamamen mutfaksız ev olamayacağı görüşünde. “Mutfak yoksa muhakkak onun yerini dolduracak bir şey vardır. Tamamen mutfaksız hayat olmaz. Buzdolabı, bardak, fincan, onları yıkamak için bir evye… Ağır yemek pişirmeyebilirsiniz, koca koca davlumbazlarınız olmaz ama küçük bir mutfak düzeni kurulabilir. Mutfak bir evin en karakteristik özelliğidir, bekâr da olsanız icap ettiği vakit bir şeyler pişirirsiniz. Mutfak günümüzde çok abartılı hâle geldi. 7–8 bin liradan başlayıp 100 bin liraya kadar ulaşan fiyatlarla mutfak yaptırıyor insanlar. Eskiden böyle değildi, şimdi mutfaklar güzelleşti, standartları yükseldi ama abartıldı. Belli bir noktadan sonrası gereksiz, içinde çalışanı da yoran mutfaklar onlar. Ev dediğiniz, yatacak yer, oturacak yer, besleneceğiniz yerlerin bütünüdür” diyor.

Mutfaksız evler
Home Art dergisinin Kasım sayısı için hazırlanan “Stüdyo Daireler” dosyasında fotoğraflanan bu evin mutfağı Kitchenette tarzına iyi bir örnek. Ev sahibesi oturma odasının köşesindeki küçücük bir alanı dekoratif kapılar ardına saklayarak hem mutfak ihtiyacını çözmüş hem de gözlerden uzaklaştırmış.

Aile birliğinin ocağın tütmesiyle ilişkilendirildiği Türkiye’de –henüzmutfaksız evler inşa edilmese de bu alanı hayatından çıkaranlara rastlamak mümkün. Hatta birkaçını yakından tanıyorum. Fotoğrafçı arkadaşım Nalan mutfaksız yaşayanlardan. Karanlık oda olarak kullandığı mutfak onun için artık sadece çalışma alanı. Ünlü söz yazarı Aysel Gürel’le veya yakınları ile yapılan söyleşilerden de, hatırımızda mutfak kullanmadığı kalmış. Aysel Gürel uzun yıllar mutfağını kullanmamış, daha doğrusu yemek pişirmek için kullanmamış. Mutfak dolaplarının kapakları şarkı sözleri için not defteri görevi üstlenmiş.

Mutfaksiz evler
Gümüşsuyu Cheya Residences

Mutfağı hayatınızdan çıkarmak isteyince o alanı başka türlü kullanabiliyorsunuz. Ama Amerikan mutfak dediğimiz açık mutfaklar için yapılabilecek fazla bir şey yok. Şık bir residance’ın stüdyo dairesinde ikamet eden Metin Bekar açık mutfağından rahatsız: “Mutfağı bulunmayan bir evde oturmayı tercih ederdim. Mutfağı hiç kullanmıyorum, evyeyi bile!” diyor. Metin Bekar ile dışarıda yemek yerken konuşuyoruz: “Üşengeç bir adamım, yemek pişirmeyi becerebilirim elbette, ama tercih etmiyorum. Çünkü mesele yemeği yapmakla bitmiyor, alışverişi var, hazırlığı var, bulaşığı var ve tüm bunlar zaman alıyor. Dışarıda yemek çok daha pratik bir şey. Benim buzdolabımın dışı içinden daha kalabalık mesela: İçinde sadece içecekler dururken dışında birçok restoranın magneti duruyor. Akşam 7’de işten çıkıp o yorgunlukla evde yemekle uğraşmak istemiyorum. Kendime kalan kısıtlı zamanı başka türlü değerlendirmeliyim. Mesele karın doyurmaksa bunun birçok yolu var, dışarı çıkabilirim, internetten dilediğimi sipariş verebilirim” diye anlatıyor. Mutfak dolaplarında sadece birkaç bardak bulunan Bekar’a göre mutfak ekipmanları da gereksiz.

“Bir tuşla istediğim siparişi veriyorum”

Yemek pişirmek kadının geleneksel bir faaliyeti olduğu için mutfağı hayatından çıkaranların büyük çoğunluğu erkekler. 28 yaşındaki broker Yavuz da mutfaksız yaşayanlardan. Açık mutfaklı stüdyo dairesini dekore ederken mutfak ekipmanlarına yer ayırmamış. Bir köşeye yerleştirdiği minik buzdolabı ve onun üzerindeki su ısıtıcısı ile tüm ihtiyaçlarını karşılıyor. “Yemek çok keyifli ama neden hazırlama ya da pişirme sürecine dahil olayım ki! Bir telefonla veya birkaç tuşa basarak istediğim siparişi veriyorum” diyor.

Mini mutfaklar
Zorunlu ihtiyaçları karşılamaya yönelik tasarlanan mini mutfaklar sürgü ya da stor kapakları kapatıldığında dekoratif bir dolap izlenimi veriyor.

Ülkemizde yalnız yaşayanlar, öğrenciler ve gençlerin tercih ettiği mutfaksız yaşamı dünyada ailece sürdürenler var ve sayıları da hızla artıyor. Ünlü televizyon eleştirmeni Yüksel Aytuğ, geçen hafta bir yemek programı ile ilgili yazısında Londra’daki mutfaksız evlerden bahsediyordu. Ailesinin bir kısmı Londra’da yaşayan Yüksel Aytuğ gözlemlerini “İngiltere’de özellikle Londra’da yeme içme alışkanlıkları Avrupa’dan çok farklı. İnsanlar evlerinde mutfak olsa bile dışarıda yeme eğilimindeler. Londra’da birçok mutfaksız daire gördüm. Buralarda yaşayanlar genellikle yoğun çalışan insanlar. Günümüz koşullarında zaman çok kıymetli ve kimse taze fasulye ayıklayarak vakit kaybetmek istemiyor. Oturduğu yerden birkaç tuşa basıp internet üzerinden dilediği yemeği sipariş eden insanlar işlerine daha fazla zaman ayırabiliyor” diye aktarıyor.

Yalnız yaşadığı ve mesai saati belirsiz zaman dilimlerinde çalıştığı halde mutfağından vazgeçmeyenler de var tabii. 29 yaşındaki Ekin’e “Yalnız yaşıyorsun, yemek pişirdiğini de biliyorum ama belki çevrende mutfaksız yaşayan arkadaşların vardır” diyerek haberime destek arıyorum. Ekin “Mutfağı olmayan ev olur mu? Zaten benim yemek pişirmeyen insanlarla işim olmaz. Yemeğin hazırlığı ve pişirme süreci çok keyifli. Ardından kendi kurduğun sofrada yapılan muhabbetler var ki hiçbir şeye değişmem. Böyle bir zevk başka nerede var?” diyor.

Kısacası mutfağın varlığı yaşam tarzı ve alışkanlıklarla ilintili olduğu için hayatımızda önemli bir yer tutuyor. Bu yerin ev sınırları dışına çıkması ise şimdilik pek mümkün görünmüyor...

Rıdvan yargıcı“Mutfaksız ev sadece bir lüks!”

Rıdvan yargıcı / Mimar

“Günümüzde, tüm dünyada, özellikle büyük şehirlerde yaşam şekli eskisine göre bir hayli farklı. Yaşam alanları minimum ve maksimum uçlarda seyrediyor. Büyük malikâneler daha da büyük ve gösterişli, küçük evler ve daireler ise neredeyse otel odası kadar oldu. Birkaç senedir tüm dünyada bu konuda birçok araştırma yapılıyor, insanların sorunsuz bir hayat için ihtiyaçları olan metrekareler ve yaşam bölümleri ülkeden ülkeye, kültürden kültüre fark etse de herkesin buluştuğu birtakım ortak noktalar var. Mesela, metropollerde artık mimari yatay değil, dikey olarak gelişiyor. İstanbul’da yaşayan biri olarak, ‘residence yaşamı’ konseptiyle iç içe olmamak imkânsız. Günümüzde hızlı yaşam temposu sebebiyle insanlar kendine vakit ayıramıyor. Artık evlerde küvet bile çok fazla yok, çünkü kullanılamıyor, öyle bir zamanımız yok. Kendimize ayırabildiğimiz vakitleri, şahsi uğraşılarımızla değerlendiriyoruz. Hayat akışı böyleyken, tam teşekküllü mutfaklara da ihtiyaç duyulmuyor. Özellikle bekâr kişilerin yaşamı, sabah kettle’da ısıtılan suyla kahve yapmaktan ve akşamları buzdolabından çıkardığı bir biradan çok da öteye gitmiyor. Çünkü sıcacık yemeğiniz kapınıza bir telefon ve hatta telefonda konuşmak istemezseniz web’den bir tık’la geliyor. Mutfaklar bu yüzden artık kitchenette şeklinde, otel odası mutfağı yani. Aslında mutfak tamamen kullanıcıya göre şekillenmeli. Ben, tost makinem, kettle’ım ve bulaşık makinem olduğu sürece herhangi bir sıkıntı çekmem ve bunların hiçbiri evde ayrı bir mutfak olmasını gerektirmiyor. Mutfaksız ev, yemek yapmayı sevenler için kâbus gibi görünse de dışarıdan yemek söylemeye veya dışarıda yemek yemeye alışık insanlar için sadece bir lüks. Jakuzi gibi...

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Teşekkürler paylaşımlarınız için. konya tadilat olarak iyi çalışmalar diliyorum.