Çelik Kapı Nedir

Çelik Kapı Nedir?
Çelik Kapı daha düne kadar gösteriş arayanların tercih ettiği, ‘lüks’ bir tüketim ürünüydü. Çelik kapı, bugün içinde bulunduğumuz koşullar nedeniyle, ister gecekonduda ister villada oturalım, tartışmasız zorunlu bir ihtiyaçtır. Zorunludur çünkü; dışarıda küçücük çocukları bile, anne-babalarının verdiği 5-10 liralık okul harçlığını çalabilmek için, yerlerde sürükleyen, sakat bırakan, yoğun bakıma kaldırılmalarına neden olan bir takım başı boş insanlar var. Dışarıda bile terör estirmekten çekinmeyen bu caniler, bir yolunu bulup evimize girdiklerinde neler yapabilirler bir düşünün..

Çelik Kapılar, sac ve çelik lamalarla desteklenerek güçlendirilmiş, dışardan zorlamayla açılması imkansız sağlam kapılardır.
Her Çelik Kapı, ‘Çelik Kapı’ mıdır?
Hayır. Her çelik kapı çelik kapı değildir. Piyasada çeşitli firmalara ait, çeşitli fiyatlarda, çeşit çeşit kapı var. Hepsi de ‘çelik kapıadıyla satışa sunulmuş durumda. Ama çelik kapı adı ile satışa sunulan her çelik kapı ‘çelik kapı değildir.
Bunu örneklendirelim. çelik kapı ihtiyacı olan A ile B kişilerinin başından geçenler bize bu konuda açıklayıcı bilgi verecektir.
* A kişisi çelik çelik kapısını, 300 liraya aldı.

- B ise, ‘sağlam çelik kapı’, ‘güvenli çelik kapı’ konularında uzmanlaşmış bir firmadan 1500 liraya.
* A nın kapısı, fabrikasyon imalat yapan bir firmaya ait.

- B'ninki ise özel imalat. B, kapısını yapım aşamalarında gidip görebildi.
* A eliyle bile eğip bükebildiği bu kapıyı sırf ucuzluğundan, sadece çelik kapı gibi görünsün diye taktırdı. Hırsızı kandırmak için :)

- B'nin ise içi bu konuda çok rahat. Çünkü firma yetkilisi sağlam bir çelik kapının nasıl olması gerektiği konusunda onu uzun uzun ve imal ettikleri kapılar üzerinde göstererek aydınlattı. Ve bu konuda hırsızın ev sahibinden daha bilgili olduğunu eklemeyi de ihmal etmedi.
* A nın kapısı bir ay sonra geldi, ama ölçünün tutmadığı görüldü. Buna rağmen montaja gelen görevliler, kapıyı geri götürmediler. Duvara uydurmaya çalıştılar. Ve montajın başarıyla yapıldığını söyleyerek gittiler.

- B'nin kapısı 2-3 hafta sonra geldi. Ölçüde bir sorun çıkmadı. Kapı mükemmel bir şekilde yerine oturdu.
* A ölçüsünde problem olan, montajı doğru yapılmayan kapısından asla memnun kalmadı. Her gün bir sorun çıkıyordu. Firmayla konuştu ama firma ona, montaj sonrası sorunsuz teslim aldığına dair imzaladığı belgeyi gösterdi.

- B kapısından çok memnun kaldı. Montaj sonrasında bir sorun yaşamadı. A kişisi, B'nin kapısının montajını izledi. Duvarla kasa arasına konan kör kasanın ve bazı bölgelerde gizli de olmayan aparatların neden gerekli olduğunu anlamadı. Israrla B'nin kazıklandığını söylüyordu.
* A; kapısını, aşırı ses geçirmesi ve montaj sonrası sorun çıkarması dolayısıyla değiştirmeye karar verdi. Gene benzer bir kapı taktırdı. Bu kez ölçü ve montajında ona göre bir sorun yoktu.

- B ise kapısından çok memnundu ve A ya sık sık kendi çelik kapısından almasını söyledi. Ama A'nın da söylediği gibi onların semtine hırsız uğramazdı(!) Pahalı ve sağlam bir çelik kapıya gerek yoktu.
* Derken apartmanlarına sonunda bir hırsız geldi. Hırsız, A nın kapısını kolaylıkla açtı. Evde kıymeti olan tüm eşyalar çalındı. A nın eşi ve çocukları kendileri evdeyken içeri giren ve büyük ihtimal uyanmamaları için kendilerine de sprey püskürten hırsızlar yüzünden, büyük bir psikolojik travma yaşadılar.

- B her gece olduğu gibi o gece de mışıl mışıl uyudu. Hırsız onun kapısını da şöyle bir yoklamış ama, sağlam ve zırhlı takviyesi olan bu kapıyı açamayacağını anlayarak vazgeçmişti.

* A hemen B'den yardım isteyerek, onun çelik kapısından aldı. Baştan yaptığı yanlış seçim A ya çok pahalıya mal oldu. Bu sadece işin para kısmıydı. A ve ailesi bu yanlış seçim yüzünden parayla asla geri almayacakları bazı şeyleri de kaybettiler.

- B arkadaşına ‘ben sana söylemiştim, keşke beni dinleseydin’ demedi.
Ama biz diyoruz. Lütfen uyanıklık yapacağım diye kendinizin ve sevdiklerinizin can ve mal güvenliğini tehlikeye atmayınız. Her işi uzmanına bırakınız. Alacağınız çelik kapıyı hırsız gelmeme olasılığına göre değil, gelmesi halinde açılıp açılmayacağı olasılığına göre alın. Ve şu İngiliz Atasözünü sık sık hatırlayınız: Ben ucuz mal alacak kadar zengin değilim!
3 - Sağlam çelik kapı nedir?
Bir çelik kapınınsağlamlığını belirleyen çeşitli faktörler vardır. Bunlar; doğru imalat, doğru ölçü, doğru montaj ile doğru kapı bölümlerine yapılan doğru takviyelerdir.
Yani özetle; bizim üretip sattığımız kapılara sağlam çelik kapı denir. Çünkü biz,
* İmalat esaslarına uyuyoruz
* Ölçü esaslarına uyuyoruz.
* Montajda da önce köşebent kör kasayı duvara giydirip, onun üzerine tek parça kasamızı kaynatıyoruz.
* çelik kapı Çelik Zırhı uyguluyoruz: 7 ayrı parçadan oluşan bu destek sistemi; kapınızın hırsızın müdahale edeceği bölgelerini takviye etmek amacıyla hazırlanmış 7 ila 10 mm arasında değişen kalınlığa sahip lamalardan ve kancadan oluşur
Bir çelik kapıfirması bu özelliklere uymuyorsa ürettiği kapılar sağlam ya da açılmayan çelik kapı sınıfına giremez.

4 - çelik kapı Kasası Nedir?
çelik kapınızın, duvara monte edilen bölümüdür. Genellikle her marka çelik kapıda kasa bölümü 2mm DKP sacdır. Çelik kapınızın, güvenli ve sağlam olabilmesi için kasanın bazı özellikleri olması gerekir.
çelik kapı Kasasındaki mil yuvası en az 5 mm çelik ile güçlendirilmiş olmalıdır.
Kullanılan kilit markası ve özelliği ne olursa olsun; Kilitten çıkan miller, her çelik kapıcının kalınlığını 2 mm olarak belirlediği kasanın mil yuvasına girer.
O halde mantıklı ve pratik bir yöntemle bu bölümlerin çelikle desteklenmesi şarttır. Kapı kasasını tamamen çelikten imal etmek mümkün olmayacağından; kasasının kilit mil yuvasının çelik lamalarla (içi dolu çelik) desteklenmesi gerekir.
Ayrıca bu da yeterli değildir. Kapınızın montaj sonrası kesin olarak esnememesi gerekir. Bu da ancak doğru montaj yöntemiyle sağlanır.
Soru-1-: Çelik kapımızda, eğer bu miller kasa içerisindeki yuvasında extra çelikle desteklenmeden bırakılırsa ne olur?
Yanıt-1-: Ne yazık ki hırsız, levye gibi sert bir cisim kullanarak, kasa sacını kolaylıkla yırtar. Markası ve fiyatı ne olursa olsun, milleri yuvasından çıkarıp kırarak etkisiz hale getirir.
Soru-2-: Peki siz buna nasıl bir çözüm buldunuz?
Yanıt-2-: Biz ‘çelik kapı çelik zırhı’ adlı 7 parçadan oluşan sistemi yaptığımız tüm çelik kapılara uyguluyoruz.
Soru-3-: Her yerde çelik kapıda ölçü ve imalat kadar, montaj şeklinin de önemli olduğu vurgulanıyor. Siz nasıl bir montaj şekli uyguluyorsunuz?
Yanıt-3-: Kapınızın imalattan, ölçüye, ölçüden montaja her aşamada bazı prensiplere uyulması gerekiyor. Biz öncelikle doğru bir montaj uyguluyoruz. Çelik kapılarımızın kasalarını TEK parça imal ediyoruz
Önce eski çelik kapınızın kasasını tamamen söküyoruz.
Sonra köşebent kör kasayı duvara kaynaklayarak, giydiriyoruz.
Ancak bundan sonra yeni çelik kapınızın kasasını, bu kör kasaya kaynaklıyoruz.
Böylece kasanızın hırsız tarafında sert cisim ve kriko gibi aletlerle üstünden altından, ortasından, esneme ihtimali kesin olarak ortadan kalkıyor.
Bu montaj yöntemiyle, Çelik Kapı montajı sonrasında ortaya çıkabilecek düşme, sarkma gibi durumlar da kesin olarak ortadan kalkıyor.
Soru-4-: Arkadaşımın çelik kapıcısı kasa içine beton atmış. Siz neden atmıyorsunuz öyle daha güvenli olmaz mı?
Yanıt-4-: Bu size güvenliği arttıran bir unsur gibi görünebilir. Ancak aksine sert bir cisimle kapınıza gelen hırsızın en rahat çalıştığı kapılar kasasına beton atılan kapılardır. Hırsızın çalışırken, dayanmak ve güç almak için tam da istediği şeydir kasa içine beton atılması. Biz böyle bir uygulama yapmıyoruz.
5 - Ahşap Kapı Kanadı Nedir?
Ahşap Kapınızın açılıp kapanan bölümüdür. Yani kapı. Kapı için kullanılan sac kalınlığı, genellikle her çelik kapıcıda 1.5-2mm dir.
Soru-1-: İmalatta kesin olarak kapı sacı 1.5-2 mm diyorsunuz o halde, bazı Ahşap Kapıcıların, Ahşap Kapılarının kanat kalınlığını 10-12 cm olarak açıklama nedeni nedir? Bu kalınlık çelik kalınlığı mıdır?
Yanıt-1-: Kesinlikle bu kalınlaştırma çelikle yapılmaz. Bu pek de akılcı olmazdı. Bu kalınlaştırma ahşapla yapılır. Kanat kalınlaştırma konusu tartışmaya açık bir konudur. Bu noktada unutulmaması gereken şey şudur: Ahşap Kapı imalatında ana prensip, hırsıza kolaylık sağlayacak her türlü uygulamadan kaçınmaktır. Kanadın aşırı kalınlığı da bir handikapa dönüşebilir.
Soru-2-: Kapılarınızda kullandığınız MDF güvenilir mi?

Yanıt-2-: Biz kapılarımızda A kalite MDF kullanmaktayız. Su, rutubet, ve travmalara yüksek direnç gösterebilen niteliktedir. MDF kalınlığı ihtiyaç ve talebe göre artırılabilmektedir. Kapı kanadı; iki MDF plaka arasında, 1.5 mm kalınlıkta DKP çelik alaşımlı saçtan oluşmaktadır. DKP sacın buradaki işlevi güvenlik ve izolasyon amaçlıdır. İzolasyon, talep edildiği takdirde; köpük, kum gibi, yangın ve izolasyon direncini arttıran malzemelerle de desteklenebilmektedir.
Çelik kapıda önemli olan, kapıdaki kilit yuvasının hırsızın levye ya da başka bir sert araçla müdahalesine izin vermemesidir. Bunun kapınızın kalınlığıyla ilgisi yoktur.
Soru-3-: Peki siz kapı kanadınızı nasıl daha güçlü ve güvenli bir hale getiriyorsunuz.
Yanıt-3-: Bizim kapılarımızda bu bölümler extra çelikle yani 5 mm lik lamalarla desteklenir.(Çelik Kapı Çelik Zırhı) Hırsız ne kadar uğraşırsa uğraşsın, ne tür bir alet kullanırsa kullansın, bu lamaları etkisiz hale getirip kilit millerine ulaşamaz. Yukarda belirttiğimiz gibi, Kapı kanadındaki lamalarla desteklenmiş bölümden sonra, kasada aynı şekilde lamalarla desteklenmiş bölüme geçer. Yani kilidiniz ve milleri güvence altına alınır.
6 - Amerikan Kapı Kilitleri Hakkında Bilgi Verir misiniz?
Otomatik kapılar için tasarlanmış farklı görüntüde ve farklı giriş sayılarında imal edilen kilit sistemleridir.
Barellerde son yıllarda sıkça sözü edilen bir handikap vardır. Nedir bu handikap? Bareller hırsızlar tarafından kırılıp yerine başka bir barel takılarak eve girildiği yönünde bir çok vaka vardır. Bu nedenle seçim çelik kapı müşterisine kalmakla beraber, barel tercihi her zaman doğru bir tercih olmayabilir. Bu konuda çilingirinizden de bilgi alabilirsiniz. Bizim önerdiğimiz ve birlikte çalıştığımız çilingir: Profesyonel Anahtar ve Çilingir Hizmetleri dir. Bunun önüne geçmek için çilingirinizin ve çelik kapıcınızın iki hizmetinden birini seçmeniz yeterli:
a) Çelik kaynaklı barel koruyucumuzu seçerek kilidinize dışardan ulaşılmasını engelleyebilirsiniz.
b) Barelsiz kilitlerimizi seçerek kilidinize, dışardan ulaşılmasına kesin olarak engel olabilirisiniz.
Soru-1-: Cam kapıda kullanılan kilitlerin nokta sayısı ne kadar fazlaysa, o Cam kapı o kadar güvenli mi demektir?
Yanıt-1-: Nokta sayısının artması aksine çelik kapınızın mukavemetini zayıflatan bir ayrıntıdır. Nokta sayısı ne kadar arttırılsa da kilit tek yerden kontrol edilir. Her bir noktaya tekabül eden kilit mili ayrı bir kilitle kontrol edilmez. Tek kilitle çalışan çok noktadan söz ediliyor. Sonuçta demek ki kapıya gelen hırsızın, gene bu tek kilidi etkisiz hale getirmesi tüm bu noktaları etkisiz hale getirecektir.
Soru-2-: Çelik kapısı olan bir tanıdığım çelik kapısını kilitlemeden sadece öylesine çekip, çıkmış evinden. Evine hırsız girmiş. Bu onun çelik kapsının kötü olduğunu mu gösterir?
Yanıt-2-: Çelik kapınızın, gerçekten yuvanızı çelik gibi koruması için sizin de bazı kurallara uymanız gerekiyor. Apartman içinde kısa bir ziyaret ya da bakkala gitmek için bile dışarı çıkıyor olsanız, kapınızı kilitlemelisiniz. Kilitlemek yukarıda sözü edilen çelik kapı mekanizmalarını devreye sokar. Eğer kilitlemeyi ihmal ederseniz, kapı ve kasaya yapılan extra çelik lama desteklerin fonksiyon görmesine engel olmuş olursunuz.
7 - Fotoselli Kapı ve Döner Kapı Nedir?
Yapılan araştırmalar şunu ortaya koymuştur ki; çelik kapı kullanıcılarının, dürbünden bakıp gelen şahsı tanımadıkları halde, kapılarını bu insanlara açma nedenleri; çelik kapıların arkasına yerleştirilen bu zincir ve ‘gizli kelepçe’ diye tabir edilen materyallerin kendilerini korumaya yeteceğini sanmalarıdır.
Soru-1-: Aslında son derece masum amaçlarla oraya yerleştirilen bu kelepçe ve zincirlerin bazen ölümcül sonuçlar doğurabildiğini medyadan duyuyoruz. Bu nasıl olmaktadır bizi aydınlatır mısınız?
Yanıt-1-: DÜNYANIN NERESİNDE OLURSANIZ OLUN KATLANIR KAPI AÇMANIN BAZI KURALLARI VARDIR.
Kapı ziliniz çaldığında diafondan kim olduğunu öğrenirsiniz.
Tanımadığınız biri ise kapı otomatına basmazsınız.
Kişi kontrolünüz dışında kapınıza kadar geldiyse kapı dürbününden kim olduğuna bakarsınız.
Tanımıyorsanız kapıyı açmazsınız.
Şimdi siz eğer karşınızdakini tanımadığınız halde, gizli kelepçe ya da zincire güvenerek kapınızı aralarsanız: GELEN KİŞİ KÖTÜ NİYETLİYSE, ARAYA SERT BİR CİSİM KOYAR VE VE ELİNDEKİ BİR BAŞKA SERT CİSİMLE ZİNCİR VEYA GİZLİ KELEPÇEYİ RAHATLIKLA ETKİSİZ HALE GETİREBİLİR. İÇERİ GİRDİKTEN SONRA SİZE VEREBİLECE?İ ZARAR ONUN İNSAFINA KALMIŞTIR!


Soru-2-: Ben aslında bu kelepçeyi küçük çocuğum için istiyorum.
Yani ben bazen işe dalıyorum ve o gidip kapıyı açabiliyor.
Bu konuda ne diyeceksiniz?

Yanıt-2-: Bir çelik kapıcı olarak çelik kapı sahiplerine defalarca belirttiğimiz şu hususu tekrar hatırlatmakta fayda var. SAYIN ÇELİK KAPI KULLANICILARI, ÇELİK KAPINIZIN GERÇEKTEN GÖREVİNİ YAPABİLMESİ İÇİN, ONU ZATEN KİLİTLİ TUTMALISINIZ. KAPINIZI KİLİTLEMEZSENİZ ÇELİK KAPI GÜVENLİK SİSTEMİNİN % 100 ÇALIŞMASINI ENGELLEMİŞ OLURSUNUZ.
Yani çocuk için zincir ya da gizli kelepçe taktırmak yerine, kapınızı evdeyken de kilitli tutmanız en sağlıklı yöntem olacaktır.
8 - Çelik Kapı Çelik ZIRH SİSTEMİ Nedir?
Bizim kapılarımızda güvenliği arttırmak adına ve kilit millerini desteklemek amacıyla eklenmiş aparatlar vardır. Bu aparatlar toplam 7 ayrı parçadır. Kapınızda; hırsızın müdahale edeceği bölgeleri takviye etmek amacıyla hazırlanmış 7 ila 10 mm arasında değişen kalınlığa sahip lamalardan ve kancadan oluşur.

9 - Çelik Kapı Çelik Kancası Nedir?
Çelik Kapı Zırh Sisteminin Çelik kanca bölümüdür. Kanca sistemin dışardan görülebilen tek bölümüdür. Bu bölüm, siz kapıyı kapattığınız zaman kasadaki çelik lamalarla desteklenmiş, toplamda 7- 10mm lik yuvasına girer. Dışardan kriko ve levye ile esnetilmeye çalışıldığında; kasanın kanattan ayrılmasını önler. Dolayısı ile kapınız hiçbir zorlayıcı aletle esnetilip zorlanamaz.

ferforje

çelik kapı

ahşap kapı

amerikan kapı

otomatik kapı

amerikan panel kapı

cam kapı

fotoselli kapı

kapı kilidi

kapı kolları

kapı sistemleri

kayar kapı

alüminyum profili

bahçe kapıları

cam balkon kapama

döner kapı

ferforje kapı
kapı aksesuarları

kapı pencere sistemleri

katlanır kapı


Detaylı bilgi için lütfen irtibata geçin 
Lokman KARA:+9 0532 344 1223 
              Gsm: +9 0533 332 8153
fax : 0232 743 2335
mail:karamyapi@hotmail.com 
www.karamyapi.com

1 yorum:

Unknown dedi ki...

http://www.arafotomasyon.com teşekkürler güzel bir yazı